24 maanden cel en monsterboetes gevorderd voor sociale dumping bij Ruiseleeds bedrijf

Een 62-jarige man uit Ruiselede heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor sociale dumping en mensenhandel. De zaakvoerder van een ondertussen failliet plamuurbedrijf hangt 24 maanden gevangenisstraf boven het hoofd. In totaal werd meer dan 4 miljoen euro boete gevorderd.

© iStock

Cre-Axis, onder andere gespecialiseerd in pleisterwerken en schrijnwerkerij, maakte gebruik van een Roemeense postbusfirma. Op die manier werkten in totaal 124 Roemenen via detachering voor het bedrijf uit Ruiselede. De arbeiders verdienden amper 5 à 6 euro per uur en moesten tot 300 uur per maand werken. Volgens de arbeidsauditeur waren de Roemenen gewoon de speelbal van hun bazen. Zo werd op willekeurige wijze loon ingehouden, bijvoorbeeld als een arbeider te laat op de werf was.

In oktober 2013 zat Marc V.N. net als zijn ondertussen overleden zakenpartner Steven W. enkele dagen in voorhechtenis. Voor V.N. vorderde het arbeidsauditoraat 24 maanden cel en 576.00 euro boete. Zijn failliete bedrijf riskeert ruim 3,4 miljoen euro boete. Het onderzoek wees uit dat met het gesjoemel meer dan 1 miljoen euro RSZ werd ontdoken. De te lage lonen leverden een winst van ruim 1,3 miljoen euro op.

De beklaagde beseft dat hij in de fout ging, maar had naar eigen zeggen nooit de bedoeling om fraude te organiseren. Zijn advocaat David Lust wees in zijn pleidooi vooral op de discutabele rol van de overleden zakenpartner. De verdediging benadrukte ook dat van mensenhandel geen sprake kon zijn. “Iedereen kreeg wat hen beloofd was. Ook de huisvesting was correct, ze hadden zelfs internet en satelliettelevisie.” Voor de andere feiten vroeg meester Lust opschorting van straf. “Ik heb de beste intenties gehad met die mensen”, zei de beklaagde zelf.

De rechter doet uitspraak op 9 januari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.