20 nieuwe veiligheidscamera’s in de binnenstad van Kortrijk

© EDB
Redactie KW

Het aantal criminele feiten steeg in 2018 met 590, wat 8,4 procent bedraagt. Daarmee komt de politiezone terug op het niveau van 2018.

In Kortrijk stijgen diefstallen met geweld zonder wapen, maar deze met wapen en zakkenrollerij dalen. Men ziet bij het in kaart brengen dat diefstallen zich vooral concentreren op plaatsen waar geen camera’s hangen. “Daarom investeren we in 20 nieuwe veiligheidscamera’s op Kortrijk Weide, het Casinoplein, de Koning Albertstraat, het Robbeplein en de Waterpoort. Dit gaat om een budget van 150.000 euro voor 2019 en 2020.

Verdachte mails

De inbraken in Kortrijk dalen zowel in appartementen en woningen. Dat hebben we vooral te danken aan het opzetten van buurtinformatienetwerken zoals SAVE-netwerken en ook door de controle van sloten en inbraakveiligheid”, stelt burgemeester Van Quickenborne. “Ondertussen zijn reeds 2/3 van de deuren van Kortrijkse huizen gecontroleerd door de dienst preventie.” In bedrijven stijgen de inbraken echter met 41 %.

De autodiefstallen in Kortrijk blijven gelukkig dalen, maar de beschadigingen aan auto’s kennen een toename van 13 procent. “We blijven dus waakzaam”, aldus de burgemeester. “Vooral werfcamionettes blijven een doelwit“. In Kortrijk dalen de bromfietsdiefstallen maar stijgen de fietsdiefstallen. Daarom denkt men er in Kortrijk aan om de toestemming te vragen aan het parket om een lokfiets met gps op het Stationsplein en in de Minister Tacklaan te plaatsen.

In Kortrijk legt de dienst preventie ook de laatste hand aan een drugpreventieplan want het aantal vastgestelde drugsfeiten is gestegen. Ook de informaticacriminaliteit stijgt, en dat met maar liefst 50 procent. “Wie verdachte mails krijgt en hacking of sabotage vermoedt, kan deze mails doorsturen naar pzvlas@police.belgium.eu. Misdrijven tegen het sociaal strafwetboek zijn eveneens gestegen. “Dat is doordat hier sterk tegen gewerkt wordt door invallen en meer controle op zwartwerk en illegale arbeid“, aldus de burgemeester.

Kuurne en Lendelede

Ook Kuurne zet nog drie extra veiligheidscamera’s in want daar zijn de woninginbraken gestegen. “Er komen 2 camera’s bij in het centrum en één aan het Vlaspark”, aldus burgemeester Francis Benoit. Fiets en autodiefstallen zijn in Kuurne gedaald. Het aantal opzettelijke slagen en verwondingen binnen familieverband is in Kuurne gezakt maar stalkingfeiten zijn gestegen. “Binnen de politiezone zien we meer interfamiliaal geweld. Het is wel positief dat dit wel sneller gemeld wordt dan vroeger.”

De burgemeester van Lendelede was niet zomaar een beetje trots want in haar gemeente werd er slechts één fiets gestolen vorig jaar. De woninginbraken stegen licht en blijven daarmee de laatste drie jaar quasi stabiel in vergelijking met de laatste drie jaar.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier