18 maanden effectieve celstraf voor ‘wielertoerist’ met gladde praatjes voor diefstallenreeks

Redactie KW

“Mag ik even naar het toilet? Of mijn drinkbus vullen?” Met die smoes raakte een 48-jarige ‘wielertoerist’ uit Spiere-Helkijn bij slachtoffers binnen. Achteraf stelden ze vast dat hun portefeuille was verdwenen en er geld van hun rekening was verdwenen. De rechter veroordeelde hem woensdag bij verstek tot een effectieve celstraf van 18 maanden.

Op 23 juni 2019 stopte Franky L. met zijn koersfiets aan een woning in Spiere-Helkijn. Hij vroeg of hij er zijn drinkbus mocht vullen. Na zijn vertrek stelde het slachtoffer vast dat er een portefeuille was verdwenen. Zowel op 5 september 2019 in Avelgem als op 4 januari 2020 herhaalde dat scenario zich. Telkens vroeg hij zijn drinkbus te mogen vullen of naar het toilet te mogen. Een bejaarde man uit Avelgem zag daarna ook twee keer 500 euro van zijn bankrekening verdwijnen. Op 30 september 2019 vroeg Franky L. in café Den Chips of hij een lift kon krijgen. De man die zo vriendelijk was hem mee te nemen, bleek achteraf ook zijn portefeuille kwijt en 109 euro armer op zijn rekening.

L. was telkens niet aan zijn proefstuk toe. Begin 2020 kreeg hij 20 maanden celstraf voor verschillende diefstallen, onder meer van een rugzak op de bouwbeurs in Kortrijk Xpo, een fiets aan jeugdhuis Krak in Avelgem en een portefeuille in het zwembad van Zwevegem. Net zoals nu daagde hij toen ook niet op de rechtbank op voor zijn proces. “Hallucinant hoe hij blijft slachtoffers maken”, aldus de openbare aanklager. “Het is bijna ziekelijk.”

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier