18 maanden cel voor Kameroeners die ‘witwastruc’ toepassen

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft twee mannen uit Kameroen voor oplichting veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Met behulp van de beruchte ‘witwastruc’ maakten ze een man van Indiase origine uit Knokke-Heist 25.000 euro lichter. Het openbaar ministerie had 15 maanden effectief gevorderd.

Bij de witwastruc beweren oplichters dat ze dringend geld nodig hebben om een speciaal product aan te kopen. Zogezegd kunnen ze met dat product dan zwartgeverfd geld letterlijk opnieuw wit maken. Aan het slachtoffer wordt dan altijd een aanzienlijk deel van het witgewassen geld beloofd.

Begin augustus 2017 liet S. zich in de val lokken door Geobel H.N. uit Kameroen. De man uit Knokke-Heist werd op die manier maar liefst 25.000 euro afhandig gemaakt. Uiteindelijk kon de beklaagde pas dit voorjaar ingerekend worden. De Kameroener bekende dat hij de truc in Brussel had aangeleerd gekregen. “Het geld heeft hij grotendeels gebruikt voor de kinderkamer in zijn woning”, aldus meester Vincent Christiaens. De verdediging vroeg om een straf met uitstel.

Ook Jean N. zit al vier maanden in voorhechtenis, maar zijn advocate vroeg de vrijspraak. De tweede beklaagde houdt tevergeefs vol dat hij met oplichting helemaal niets te maken heeft. Op de zitting benadrukte N. dat hij de eerste beklaagde zelfs absoluut niet kent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier