18 maanden cel voor diefstal van bouwmaterialen

De Oekraïner had het meestal gemunt op werkmateriaal op bouwwerven of in bestelwagens. © Getty Images
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 31-jarige Oekraïner veroordeeld tot 18 maanden effectieve gevangenisstraf voor het stelen van werkmateriaal. Zijn kompaan kreeg in februari al vier jaar effectieve celstraf voor zijn rol in de zaak.

Op 29 augustus 2019 werd Oleh K. (35) samen met een kompaan betrapt tijdens een poging tot diefstal in Gistel. Die handlanger kon nog ontkomen, maar Oleh K. werd wel ingerekend.

Dankzij telefonieonderzoek werd hij door de speurders gelinkt aan in totaal zestien diefstallen en drie pogingen. De Oekraïner had het meestal gemunt op werkmateriaal op bouwwerven of in bestelwagens.

De feiten speelden zich sinds half juni 2019 onder andere af in Erpe-Mere, Merelbeke, Aalst, Destelbergen, Brugge, Beernem en Oostkamp. Op 26 februari werd K. door de Brugse correctionele rechtbank tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld.

DNA op flesjes frisdrank

Ondertussen werd Victor B. (31) geïdentificeerd als zijn kompaan bij de feiten in Gistel. Op twee flesjes frisdrank in een achtergelaten Opel Vivaro werd het DNA van de beklaagde aangetroffen. Uit telefonieonderzoek bleek bovendien dat hij die bewuste dag in Gistel was. Volgens het Openbaar ministerie zou het duo ook in Frankrijk ook dergelijke feiten op hun kerfstok hebben.

Victor B. houdt vol dat hij niets met de diefstallen te maken heeft. De beklaagde gaf toe dat hij meerdere sim-kaarten op zijn naam registreerde, maar dat ze uiteindelijk door anderen gebruikt werden. De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak. De rechter veroordeelde B. tot 18 maanden effectieve celstraf, zoals gevorderd door het parket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier