17 arrestaties in een onderzoek naar georganiseerde schijnhuwelijken, mensensmokkel- en handel

© iStock
Redactie KW

De Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen heeft vandaag in opdracht van de Ieperse onderzoeksrechter 18 huiszoekingen laten uitvoeren op verschillende adressen in Ieper en in de Brusselse regio. Daarbij werden 17 mensen gearresteerd voor schijnhuwelijken, mensensmokkel en -handel.

De actie kwam er na een maandenlange speurtocht door het gespecialiseerd team mensenhandel en mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen. Het onderzoek richtte zich naar een criminele organisatie die ervan wordt verdacht schijnhuwelijken op te zetten tussen voornamelijk Pakistaanse mannen en Portugese vrouwen.

Schijnhuwelijken

“De gespecialiseerde onderzoeker van het team mensensmokkel van de Federale Politie werd ingelicht over een aantal verdachte huwelijken tussen mensen die zich in Ieper kwamen vestigen“, aldus het parket van West-Vlaanderen. “Deze huwelijken werden onder de loep genomen. Het onderzoek gaf aan dat het om verdachte huwelijken ging. Het ging bovendien niet om enkele geïsoleerde gevallen, maar er zat mogelijks een organisatie achter. Hierbij werden linken gelegd naar de Brusselse regio en naar Portugal.”

De speurders brachten tientallen schijnhuwelijken in kaart, die op goed georganiseerde manier tot stand waren gekomen. Het bleek dat er in ons land op basis van valse Portugese documenten huwelijken werden geregistreerd die in werkelijkheid nooit in Portugal werden voltrokken. Eind 2017 werd in de schoot van Eurojust een gemeenschappelijk onderzoeksteam tussen België en Portugal opgericht, dat tegelijkertijd zowel in België als in Portugal onderzoek verrichtte, in nauwe samenwerking met Europol.

Af en toe teruggehaald

“Op basis van de schijnhuwelijken met voornamelijk Portugese dames verwierven Pakistaanse mannen hun verblijfsrecht”, zegt het parket. “Eens de administratie achter de rug was, vertrokken de Portugese vrouwen veelal weer naar hun land. Af en toe werden de dames nog eens naar België gehaald wanneer dit echt nodig was, bijvoorbeeld in het kader van een woonstcontrole of een handelstransactie.”

In het onderzoek worden bepaalde Pakistaanse personen er ook van verdacht constructies met firma’s te hebben opgezet. Die werden vervolgens ingezet in de handel in goedkope textiel op allerlei markten. “Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat daarbij op regelmatige basis illegale werknemers werden ingezet. Veelal ging het om Pakistaanse onderdanen die hier illegaal verblijven en geen andere keuzemogelijkheden hadden.” Het parket spreekt over een vorm van economische uitbuiting. Verder is er sprake van mensenhandel, mensensmokkel, georganiseerde schijnhuwelijken en een criminele organisatie.

43 in illegaal verblijf

Naar aanleiding van de actie werden 17 personen gearresteerd in België. Zij zullen worden verhoord, waarna de onderzoeksrechter zal beslissen wie dient te worden voorgeleid. Tijdens de huiszoekingen in de regio Brussel werden 43 personen in illegaal verblijf aangetroffen. Zij zaten verspreid over enkele locaties in de regio Brussel, en zijn voornamelijk van Pakistaanse origine. Ook in Portugal waren er huiszoekingen en werden drie mensen gearresteerd. Het onderzoek wordt verdergezet.

(CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier