15 maanden cel voor hacking van mailverkeer tussen luchtvaartbedrijven en vervalsing facturen

Redactie KW

Een man uit Kameroen (54) die in Evere woont, is veroordeeld tot 15 maanden cel voor hacking en vervalsing van facturen, waardoor een luchtvaartbedrijf uit Wevelgem 92.000 euro ontliep. Het geld kwam terecht op zijn rekening, waarop hij het nagenoeg allemaal afhaalde. De rechter veroordeelde hem ook tot de terugbetaling van het volledige bedrag.

De feiten vonden plaats in 2017. Het bedrijf Gill Aviation uit Wevelgem, een reparateur van en handelaar in vliegtuigen, had een factuur opgemaakt van ongeveer 92.000 euro voor Diamond Aircraft Industries uit Oostenrijk. De servers van die laatste werden echter gehackt, waarbij het mailverkeer werd overgenomen. Het rekeningnummer op de factuur werd vervalst zodat het bedrag op een andere rekening terechtkwam. Na onderzoek bleek het te gaan om de rekening van Jean N. uit Kameroen, die woont in Evere. De man had het meeste geld al afgehaald en de rekening afgesloten. Bij een huiszoeking werd nog 15.000 euro cash gevonden.

Simon uit Kameroen

Tijdens een verhoor verklaarde Jean N. dat hij zijn rekening ter beschikking had gesteld van ene Simon uit Kameroen, iemand van wie hij verder geen gegevens had. “Ik heb gewoon iemand geholpen om zijn geld in Kameroen te krijgen. Verder weet ik niets van die bedrijven af”, aldus zijn verklaringen. Hij liet echter verstek op het proces.

Money mule?

Het openbaar ministerie vorderde de twee jaar cel voor een hele rist tenlasteleggingen zoals informaticafraude, hacking, criminele vereniging en witwaspraktijken. Volgens de procureur was het niet zeker of de man al dan niet zelf instond voor de hacking of gewoon optrad als ‘money mule’, waarbij hij zijn rekening ter beschikking stelde van criminelen. Het onderzoek leverde geen andere verdachten op. De rechter hield het, bij verstek, op 15 maanden cel. Aan Gill Aviation moet de veroordeelde 92.000 euro schadevergoeding betalen. De in beslag genomen 15.000 euro werd verbeurd verklaard en toegewezen aan Gill Aviation. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier