https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

14 illegalen aangetroffen bij politieactie op treinen in Veurne en Koksijde

De actie vond plaats in de stations van Veurne en Koksijde. © JH
Redactie KW

Bij een gecoördineerde actie van verschillende politiediensten en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) werden maandagavond 14 illegalen aangetroffen op treinen in de stations van Veurne en Koksijde. “Met deze acties willen we vermijden dat zij afzakken naar het industrieterrein om vrachtwagens uit te zoeken”, zegt commissaris Toon Fonteyne.

De actie vond maandagavond plaats tussen 20 uur en middernacht in de stations van Veurne en Koksijde, dat ook op het grondgebied van Veurne ligt. Er namen in totaal 16 politiemensen aan deel. Het ging om politieleden van de lokale zone Spoorkin die versterking kregen van de federale politie, de spoorwegpolitie en mensen van de DVZ op het terrein.

14 illegalen

“Met deze actie willen we inspelen op de zogenaamde smallboatsproblematiek en eveneens verhinderen dat illegalen afzakken naar het industrieterrein van Veurne om daar inklimmingen in vrachtwagens te doen”, zegt commissaris Toon Fonteyne van Spoorkin. “Dat is immers een gekend probleem. De actie had resultaat want we troffen in totaal 14 illegalen aan. Twee van hen waren jongemannen uit Eritrea die we aantroffen op de trein in het station van Veurne. Zij kwamen vanuit het binnenland en hadden ook Veurne als eindbestemming. We vermoeden dus dat zij wellicht ook naar het industriegebied zouden gaan. Op een trein in het station van Koksijde troffen we 12 Afghaanse mannen aan. Zij kwamen vanuit Calais met de bus tot in Adinkerke en namen daar de trein naar het binnenland. “

Menselijk aspect

Alle mensen werden geïdentificeerd en overgebracht naar de politieburelen. “Daar hadden we ook aandacht voor het menselijke aspect: we luisterden naar hun verhalen en boden hen eten en drinken aan. Het goeie nieuws is dat deze acties zeker ontradend werken want we kregen de voorbije nacht geen melding van activiteit op de industriezone”, besluit de commissaris. 12 illegalen kregen van de DVZ intussen het bevel het grondgebied te verlaten, voor twee van hen was dat al de tweede keer. Een persoon werd overgebracht naar het asielcentrum van Merksplas en nog iemand mocht beschikken. De lokale politie wil de vlotte samenwerking met de federale politie en de DVZ in de toekomst vaker herhalen met deze acties. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten