129 km per uur in bebouwde kom: opnieuw straatracer gevat in Menen

Olaf Verhaeghe

Agenten van de politiezone Grensleie hebben deze week opnieuw een straatracer kunnen vatten. De man reed maar liefst 129 kilometer per uur in de bebouwde kom van Rekkem, niet voor het eerst. Daarnaast werd ook een hond die zich agressief gedroeg naar kinderen, in beslag genomen. Het dier verblijft nu in een asiel.

Het is de stad Menen menens: de inwoners moeten zich veilig kunnen voelen. “Helaas is dat niet altijd het geval en stellen wij nog te vaak onveilige situatie vast”, stelt burgemeester Eddy Lust (Open VLD). “Dan moeten we ingrijpen. Dat doen we en zullen we ook blijven doen.”

Zo zet de stad fors in op bestuurlijke handhaving, in samenwerking met de politiezone Grensleie. Dat betekent dat niet het gerecht een inbreuk op de wet krijgt doorgespeeld om verder op te volgen, maar dat wel de burgemeester de overtreders meteen aanpakt.

Straatracer

Deze week werd voor de tweede keer een straatracer gevat. “Halfweg augustus gaven we al aan het bestuurlijk handhaven te willen inzetten tegen mensen die onze wegen onveilig maken”, stelt schepen van Mobiliteit Patrick Roose (SP.A). “Met een inbeslagname van een wagen die het in ons stadscentrum te bont maakte, zetten we onze woorden kracht bij. Maar heel recent moest onze burgemeester opnieuw ingrijpen.”

Een chauffeur haalde maar liefst 129 kilometer per uur in de bebouwde kom van Rekkem. De wagen werd bovendien door omwonenden al eerder gesignaleerd en in samenwerking met de politie kon de bestuurder nu geklist worden. “De man is zijn rijbewijs voor zeker 15 dagen kwijt en ook de wagen werd bestuurlijk in beslaggenomen”, aldus schepen Roose. “Om zijn wagen terug te krijgen, moet de chauffeur een specifieke rijopleiding volgen.”

Agressieve hond

Een tweede ingreep deed zich voor in de buurt van vrije basisschool Blijdhove. Daar werd een agressieve hond bestuurlijk in beslag genomen omdat het dier volgens de burgemeester een “constante bedreiging vormde voor de kinderen. Het dier had tijdens een ontsnapping ook al kinderen gebeten”, zegt Eddy Lust. De hond wordt momenteel ondergebracht in een asiel.

Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van de politiezone Grensleie, is alvast te spreken over de samenwerking met de stad. “Ook van onze kant zien we een grote meerwaarde in deze wisselwerking”, zegt hij. “De wettelijke kracht van het bestuurlijk handhaven past bij het handhavingsbeleid van onze politiediensten. De strafrechtelijke molen belemmert soms een krachtige aanpak. De samenwerking met de stad loont in dat opzicht. Dat is deze week duidelijk bewezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier