12 West-Vlaamse gemeenten laten zich hacken door studenten

Twaalf West-Vlaamse gemeenten stelden zich al kandidaat om zich vrijwillig te laten hacken door de studenten. © Getty Images/iStockphoto
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Studenten van de West-Vlaamse hogeschool Howest zullen 76 gemeenten in heel Vlaanderen ‘ethisch hacken’ om de zwakheden van hun computersystemen bloot te leggen. Twaalf gemeenten uit onze provincie nemen deel aan het project.

Om zich beter te beschermen tegen hackers slaat de Vlaamse regering de handen in elkaar met Howest. “Samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) start er een project waarbij de studenten computer & cyber crime van Howest gratis de ICT-systemen van onze gemeenten zullen testen”, weet Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid voor CD&V en lid van de commissies Binnenlands Bestuur en Onderwijs. “De studenten zullen te werk gaan als ethische hackers. Ze zullen de ICT-systemen en toepassingen van de gemeenten testen op verbeterpunten. Daarnaast gaan ze ook de zwakheden in de processen en het gedrag op de werkvloer onderzoeken.” Op basis van hun bevindingen komt er een rapport dat de cyberveiligheid van de gemeenten in kaart brengt en waarop later aanbevelingen zullen volgen.

Al 30 van 76 geanalyseerd

Twaalf West-Vlaamse gemeenten stelden zich al kandidaat om zich vrijwillig te laten hacken door de studenten: Diksmuide, Knokke-Heist, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Moorslede, Oudenburg, Veurne, Vleteren, Wingene en Zonnebeke. In heel Vlaanderen zijn er al 76 gemeenten die zich opgegeven hebben voor de test. “Daarvan zijn er intussen al 30 geanalyseerd geweest”, zegt docent Kurt Callewaert. “Omdat we ethisch hacken, mogen we niet communiceren over het hoe en wat. Dat zal later, volledig geanonimiseerd, gebeuren door de VVSG. Voor onze opleiding, die intussen al tien jaar specialisten bij bedrijven aflevert, is dit een fantastisch initiatief. Zo kunnen onze studenten ook eens op het veld werken in plaats van in ons Howest-labo. Het toont ook aan hoe de academische wereld en de lokale overheden kunnen samenwerken.”

Audit

Naast de test met de studenten kunnen gemeenten ook een audit opvragen. De Vlaamse regering betaalt twee derde van de kostprijs terug. In West-Vlaanderen bestelden vijftien gemeenten deze audit: Anzegem, Beernem, Blankenberge, Bredene, Damme, Ingelmunster, Koksijde, Kuurne, Lendelede, Lichtervelde, Meulebeke, Oostkamp, Oostrozebeke, Ruiselede en Wingene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier