108 gevallen van geweld tegen Brugse politie op bijna vier jaar tijd

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Sinds juni 2017 zijn er 108 gevallen van geweld geweest tegen de lokale politie in Brugge. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (VB) opvroeg. Hij pleit voor meer bodycams en strengere straffen.

Sinds juni 2017 hebben vaststellers van een misdrijf de mogelijkheid om een vakje aan te vinken bij registratie van een misdrijf of andere inbreuk wanneer er sprake is van geweld tegen politie. Uit de cijfers van juni 2017 tot eind 2020 blijkt dat er 476 incidenten werden vastgesteld en dat in 108 gevallen er sprake was van geweld tegen de politie.

Uitschieters zijn ongewapende weerspannigheid (27 feiten), smaad (13 feiten), mondelinge bedreigingen (17 feiten) en verkeersinbreuken (8 feiten).

2018 was op dit vlak een recordjaar. De politie noteerde ook 33 geweldsdelicten tegen andere hulpdiensten. “Dit is absoluut verwerpelijk. Agenten, ambulanciers, brandweermannen en andere beroepsmensen moeten soms in heel moeilijke omstandigheden hun job uitoefenen, zeker in deze coronaperiode. Personen die zich hieraan schuldig maken moeten dan ook streng gestraft worden”, aldus Stefaan Sintobin.

De politicus stelt vast dat via filmpjes en berichten op sociale media politieagenten soms in een negatief daglicht worden gesteld bij een optreden en dat de feiten niet altijd correct worden weergegeven. “Daarom pleit ik er voor om zoveel mogelijk politiemensen maar ook andere hulpdiensten uit te rusten met bodycams. Bij eventuele discussies of vragen bij het optreden van de politie en anderen kunnen de opnames, uiteraard met respect voor de privacy, veelal voor de nodige opheldering en duidelijkheid zorgen”, besluit het parlementslid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier