1 dag rijverbod wordt 1 maand rijverbod door corona

© iStock
Laurens Kindt

Tientallen mensen die een rijverbod opgelegd kregen voor de coronacrisis zitten nog altijd zonder rijbewijs omdat de noodzakelijke testen in het examencentrum niet kunnen doorgaan. De Orde van Vlaamse Balies vraagt de minister om in te grijpen.

De Orde van Vlaamse Balies trekt aan de alarmbel omdat veel advocaten van hun cliënten vragen krijgen over de uitvoering van het rijverbod waartoe ze veroordeeld zijn. Als de rechter voorwaarden oplegde die moeten voldaan zijn vooraleer een veroordeelde zijn of haar rijbewijs kan terugkrijgen, dan zitten die mensen momenteel dik in de problemen. Zo kan een rechter beslissen dat een veroordeelde een medische en psychische keuring moet ondergaan of zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw moet doen. Door de coronacrisis zijn de examencentra in het hele land echter gesloten en kunnen die examens dus niet doorgaan. Daardoor kunnen veroordeelden na afloop van hun rijverbod hun rijbewijs voorlopig niet terugkrijgen en mogen ze dus wettelijk niet met de wagen rijden.

Moederdag

Eén van de getroffen mensen is een 78-jarige man uit Roeselare. “Na afloop van een feestje voor Moederdag bleek bij een alcoholcontrole dat ik net iets te veel gedronken had”, vertelt de man. “De rechter veroordeelde me tot welgeteld één dag rijverbod, maar ik moest wel alle proeven afleggen. Het medisch en psychisch onderzoek zijn ondertussen achter de rug en na twee keer proberen, slaagde ik ook voor het theoretisch examen. Maar gelet op mijn leeftijd leek het mij een goed idee om eerst een paar lessen te volgen voor ik het praktisch examen zou doen. Ik volgde al twee uur les bij een rijschool en zou er nog twee volgen voor ik mijn examen zou doen. Maar toen sloeg de coronacrisis toe en gingen de rijscholen en de examencentra dicht. Ondertussen zit ik al een maand zonder rijbewijs, terwijl ik maar één dag rijverbod opgelegd kreeg”, zegt de man.

Onhaalbaar

Vooral de praktische problemen die gepaard gaan met een rijverbod vallen hem zwaar. “Ik heb een bedrijf, net over de taalgrens, waarmee we actief zijn in het hele land en in Frankrijk. Daar kan ik nu dus niet naartoe. Elke dag een taxi nemen, is onhaalbaar en ik kan mijn werknemers toch ook niet vragen om mij elke keer op te halen. Hopelijk kan dit snel opgelost worden”, klinkt het. De Orde van Vlaamse Balies werkt momenteel aan een nota voor minister van Justitie Koen Geens en hoopt dat er gauw een oplossing uit de bus komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier