Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

1.302 patiënten op intensieve zorg: meer dan tijdens eerste golf

Er liggen maandag 1.302 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen. Dat is meer dan tijdens de piek van de eerste golf, zo heeft viroloog Steven Van Gucht bevestigd.

Tijdens de eerst golf werd de piek op de afdelingen intensieve zorgen op 8 april bereikt. Toen lagen daar 1.285 mensen die besmet waren geraakt met het coronavirus. Maandag werd dat aantal dus overschreden. "We verwachten dat het cijfer nog wel verder zal stijgen", zo waarschuwt Van Gucht.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

FlixBus rijdt vanuit België niet meer naar Frankrijk en Duitsland

Busmaatschappij FlixBus beperkt haar reisaanbod opnieuw door de nieuwe coronamaatregelen in verschillende Europese landen. Zo zijn er buiten enkele uitzonderingen geen verbindingen meer tussen België en Duitsland en Frankrijk, vanwege de nieuwe coronaregels in beide landen.

"Op dit moment zijn er maar enkele FlixBussen vanaf en naar België, over het algemeen hebben we het aanbod sterk beperkt. Momenteel rijden wij vooral tussen Nederland en België en hebben we vooral in het weekend een paar verbindingen naar Londen", zegt Rosa Donat, woordvoerster van FlixBus Benelux. "In de komende weken zullen wij zeer waarschijnlijk nog minder verbindingen aanbieden. Deze verbindingen zijn als basisaanbod bedoeld en voor reizigers die voor essentiële redenen moeten reizen."

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Dierenasielen en dierenkapsalons mogen wel open blijven

In tegenstelling tot wat in de nieuwe FAQ van de federale overheid staat, mogen dierenasielen en dierenkapsalons tijdens de lockdown wel openblijven. Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) maandag. "Ik tracht dit te laten rechtzetten."

De nieuwe FAQ van de federale overheid vermeldt dat dierenkapsalons moeten sluiten en dat asielen geen publiek meer mogen toelaten. Dit gaat in tegen het meest recente Ministerieel Besluit, dat uitdrukkelijk vermeldt dat 'diensten voor de verzorging, opvang en het asiel van dieren' open mogen blijven, zegt minister Weyts. "Ik vermoed dat de Federale Overheidsdienst de FAQ van de eerste lockdown per vergissing gekopieerd heeft, wat dierenkapsalons en dierenasielen betreft."

Als dierenasielen geen publiek meer mogen toelaten, dan kunnen adopties niet doorgaan en komen de asielen in de problemen, luidt het. Sommige dieren hebben de gespecialiseerde verzorging van trimsalons nodig voor hun dierenwelzijn. "Trimsalons en dierenasielen zijn evidente diensten voor de verzorging, de opvang en het asiel van dieren", zegt Weyts.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Opticiens mogen dan toch gewoon openblijven

Opticiens en gehoorcentra mogen dan toch gewoon openblijven tijdens de verstrengde lockdown die maandag van start is gegaan. Dat bevestigt de FOD Economie, nadat eerst gemeld werd dat opticiens enkel klanten mogen ontvangen voor dringende zaken.

"Aangezien zij medische hulpmiddelen aanbieden, mogen zij verder blijven werken", schrijft de FOD in zijn "Frequently asked questions" over de coronamaatregelen. Ook tijdens de vorige lockdown was er aanvankelijk onzekerheid over de opticiens. "Wij behoren inderdaad tot de winkels die medische hulpmiddelen verkopen. Het gaat dan om brilmonturen, brillen op sterkte, contactlenzen en contactlenzenvloeistof", zegt Viviane De Vries van de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB). "Zonnebrillen behoren daar niet toe. Die mogen in principe niet meer worden aangeboden in de winkel, maar wel worden besteld en geleverd of opgehaald. Zonneglazen op sterkte zijn dan weer wél medische hulpmiddelen."

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Sluiting van vakantieparken verloopt vlot

De sluiting van de vakantieparken van Center Parcs, Sunparks en Roompot is zonder problemen verlopen. Er stonden maandag geen gasten voor de deur die niet op de hoogte waren van de nieuwe maatregelen.

Ook bij Roompot, dat een vakantiepark met 63 woningen heeft in Bredene, stonden geen teleurgestelde gasten voor de deur. "Iedereen was afgelopen weekend ingelicht dat ze vanaf maandag niet meer kunnen komen", klinkt het. Het vakantiepark was tijdens de herfstvakantie volledig volgeboekt. "De klanten hadden uiteraard veel vragen afgelopen weekend. Ze begrijpen niet waarom zij niet mogen komen, terwijl het park een soort woonwijk is zonder zwembad of horecazaken, en mensen aan de kust wel een vakantie kunnen doorbrengen op andere plaatsen", klinkt het nog bij Roompot.

Isabel Deraedt
door Isabel Deraedt

De Lijn start op 12 november met controle op mondmaskerplicht

De Lijn start op 12 november met de controle op mondmaskerplicht. Dat meldt de openbaarvervoersmaatschappij maandag. Wie geen mondmasker draagt op een bus of tram van De Lijn riskeert een administratieve boete van 250 euro. De controleurs van De Lijn zullen goed uitgerust zijn en de nodige beschermingsmaatregelen nemen. Als het nodig is, zal de politie ingeschakeld worden voor extra ondersteuning.

Omdat de herfstvakantie verlengd werd tot en met 15 november zal De Lijn tot en met die dag volgens vakantiedienstregeling rijden. Dat betekent dat de versterkingsautocars tijdens die periode niet rijden. Vanaf 16 november tot en met 13 december rijdt De Lijn opnieuw volgens de normale dienstverlening. De laatavond- en nachtbediening is in overleg met de betrokken steden ingekort. Zo worden die ritten in Oostende, Brugge, Leuven en Gent zelfs geschrapt vanaf vrijdag 6 november. Tot slot zijn ook alle Lijnwinkels tijdens de periode van de lockdown gesloten en wordt het aantal reizigers op een belbus opnieuw beperkt tot zes in plaats van twaalf.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Al 31.600 West-Vlamingen raakten door het coronavirus besmet

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 31.600 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 1.102 meer in vergelijking met de dag voordien en 8.920 meer dan een week geleden. Van de 554 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 67 opnames in West-Vlaanderen.

Lees hier meer

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Gouverneur Decaluwé in quarantaine na positieve test bij ouders en echtgenote

Het coronavirus heeft nu ook West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé in de greep. Na een positieve test bij zijn ouders en zijn echtgenote zit de gouverneur zeker tot eind deze week gedwongen thuis in quarantaine. "Ik voel me niet ziek en heb geen symptomen, maar wat moet dat moet", klinkt het.

Lees hier het volledige artikel

Johan Sabbe
door Johan Sabbe

Na tien besmettingen geen bezoek meer in Torhouts woonzorgcentrum

Op de afdeling Champagne 2 van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus zijn tien coronabesmettingen vastgesteld, zeven bij bewoners en drie bij personeelsleden. Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is er tot en met woensdag 11 november in het volledige rusthuis geen bezoek meer toegestaan.

Lees hier meer

Isabel Deraedt
door Isabel Deraedt

Bezoek in jeugdhulp blijft mogelijk

Kinderen die in de jeugdhulp zitten, kunnen ook in de lockdown bezoek blijven krijgen. Dat zegt het Agentschap Opgroeien maandag. "Door bezoek te garanderen, ouders niet te tellen als knuffelcontact en medewerkers voorrang te geven bij afname van een coronatest, hoopt het Agentschap Opgroeien de impact van de lockdown op de jeugdhulp zo beperkt mogelijk te houden."

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum

De virologen van het Crisiscentrum geven duiding bij de meest actuele cijfers.

Isabel Deraedt
door Isabel Deraedt

Sinds 1 oktober 720 patiënten getransfereerd naar andere ziekenhuizen

Sinds 1 oktober zijn er 720 transfers geregistreerd in het kader van het spreidingsplan voor ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano. Dat betekent dat ziekenhuizen die hun maximumcapaciteit bereikt hebben qua CODIV-19-patiënten, patiënten kunnen overbrengen naar andere ziekenhuizen die wel nog beschikbare bedden hebben. Afgelopen zaterdag vonden er 57 transfers plaats.

Het spreidingsplan voor ziekenhuizen is sinds enkele maanden operationeel. Ofwel regelt het ziekenhuis dit zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie, anders vragen ze een transfer aan bij het Patient Evacuation Coordination Centre (PECC). Het PECC bekijkt dan welke ziekenhuizen beschikbare bedden hebben en regelt het transport.

De provincie die de meeste transfers te verwerken kreeg, is Oost-Vlaanderen (132). In Antwerpen werden 93 patiënten overgenomen, in Brussel 91. Sinds 1 oktober werden ook dertien patiënten overgebracht naar Duitsland.

Isabel Deraedt
door Isabel Deraedt

Duitsland meldt tweede dag op rij fors minder nieuwe besmettingen

In Duitsland is de afgelopen 24 uur bij iets meer dan 12.000 mensen Covid-19 vastgesteld, ruim 2.000 minder dan een dag eerder en 7.000 minder dan op zaterdag. Het dodental steeg het afgelopen etmaal met 49, tot 10.530 in totaal. In Duitsland is sinds maandag een lockdown van kracht, vergelijkbaar met die bij ons. Zo zijn alle horecazaken dicht, net als kapsalons, schoonheidssalons, sportcentra en culturele instellingen.

Isabel Deraedt
door Isabel Deraedt

Belgische ziekenhuizen tellen 1.223 coronapatiënten op intensieve zorg

Op 1 november lagen er in de Belgische ziekenhuizen 1.223 mensen met COVID-19 op intensieve zorg. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. Dat zijn er 62 meer dan de dag voordien. De ziekenhuizen zitten bijna aan het record van de eerste golf, toen er begin april 1.285 coronapatiënten op intensieve zorg lagen. Maar ze schakelen deze week naar de hoogste fase, waardoor er nog extra bedden worden vrijgemaakt voor coronapatiënten.

Het aantal ziekenhuisopnames van mensen met COVID-19 bereikte vorige week al een nieuw record en staat op 1 november op 6.823 patiënten. Dat waren er 322 meer dan de dag voordien. Gemiddeld kwamen er de afgelopen week 656 nieuwe ziekenhuisopnames per dag bij. Dat is een stijging met 40 procent tegenover de week voordien. Maar tegelijk verlaten dagelijks ook honderden mensen het ziekenhuis, op 31 oktober zelfs een record van 657 patiënten.

Ook de andere Belgische coronacijfers gaan nog altijd in stijgende lijn. Het aantal besmettingen lag de jongste zeven dagen op gemiddeld 15.582 positieve testen per dag. Dat is een toename met 14 procent op weekbasis. De positiviteitsratio ligt nu op ruim 29 procent. Het aantal doden ligt nu gemiddeld op 113 per dag, 70 procent meer dan de week voordien. Sinds het begin van de pandemie stierven in ons land al 11.737 mensen met COVID-19.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Strengere lockdown gaat in

Vandaag gaan de strengere maatregelen in. Alle niet-essentiële winkels blijven dicht. Ook niet-medische contactberoepen kunnen niet meer. Lees hier welke maatregelen de regering heeft genomen.

Supermarkten en andere winkels die wel nog open mogen blijven, mogen geen producten aanbieden die in andere winkels die gesloten blijven, worden aangeboden. Het gaat onder meer om speelgoed, multimedia en kleding.