Controversiële tentoonstelling in Ijzertoren trapt tegen heilige huisjes

Redactie KW

In de Ijzertoren in Diksmuide opent dit weekend een opmerkelijke tentoonstelling. Onder de titel Geen Godsdienst, Geen Koning, Geen Meester, Enkel Liefde presenteert Piet Wittevrongel een selectie van eigen gemaakte en gekozen kunstwerken, die allen een aanklacht zijn tegen machtsmisbruik. Daarbij schuwt hij de controverse niet.

In de Ijzertoren staan ondermeer een Christusbeeld aan een hakenkruis, een misvormde foetus op sterk water, als gevolg van bombardementen met Belgisch mosterdgas, en een kalasjnikov met ernaast de Koran, Gott mit uns als ondertitel. En dat in de Ijzertoren, voor velen nog altijd het symbool van het Vlaams-nationalisme. Vormgever Piet Wittevrongel weet dat dit controverse zal uitlokken. “Het is de bedoeling om controversieel te zijn, omdat mensen zouden kunnen nadenken. Daarover gaat het, leren kritisch nadenken, niet alles slikken.”

De tentoonstelling opent zondag, en loopt tot 15 juni. Onder druk van de Ijzertorendirectie weigerde de samensteller toch één werk, een werk dat verwees naar het recente pedofilieschandaal in de Belgische kerk.

(MD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier