Con-Front herdenkt in Diksmuide De Grooten Oorlog

Op de foto herkennen we enkele mensen van de organisatie van Con-Front met van links naar rechts Gudrun Heymans, Erika Kapitan, Jasmina Urbanic, Patrick Smagghe, Boris Colin, Marjan Dewulf, Henk Moens en Valentine Boccas. © Foto ACK
Redactie KW

Con-Front staat voor een hedendaagse culturele herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In een internationaal en multidisciplinair project werkt een groep jonge pop- en rockmuzikanten samen met beeldende kunstenaars vanuit België, Frankrijk, Slovenië en Macedonië tijdens vijf residenties samen aan een nieuwe multidisciplinaire kunstproject. Con-Front kadert in het Europese jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.

Gudrun Heymans van Creative Europe Culture Desk licht het project toe. “Europa wil de mensen leren over de gedeelde geschiedenis onder het motto ‘Where the past meets the future’. De frontlijn liep van Nieuwpoort tot Turkije maar vaak weten we enkel iets over het lokale gebeuren. Met Con-Front willen we het geheel internationaal bekijken. We moeten weten dat WO I de eerste massieve Europese vluchtelingenstroom teweeg bracht en dat er sindsdien nog velen volgden. De kennis van het verleden is belangrijk om het heden te kunnen begrijpen. In dit project zijn empathie en kennis onafscheidelijk met elkaar verbonden. De motivatie van Con-Front is dan ook om grensoverschrijdend, sectoraal maar ook internationaal te werken. Muzikanten met hedendaagse muziek en visuele kunstenaars fungeren als trekker van het project.”

Vluchtelingencrisissen

Con-Front laat de deelnemende artiesten kennismaken met de Eerste Wereldoorlog en vertelt deze geschiedenis als spiegel en inspiratie voor de actuele hedendaagse vluchtelingencrisissen waarbij dezelfde landen als destijds betrokken zijn. “Vanaf 2014 werden heel wat herdenkingen georganiseerd doorheen heel Europa, sommigen militair en ceremonieel, anderen cultureel en participatief met een grote internationale uitstraling. Vaak misten ze echter de link met relevante hedendaagse Europese onderwerpen, zoals identiteit, Europese eenmaking, economie of de hedendaagse vluchtelingencrisis”, meent Gudrun Heymans.

“Met hedendaagse muziek wil Con-Front een krachtig instrument zijn om een nieuw en jonger publiek te bereiken”

“Net daar wil Con-Front het verschil maken. Met hedendaagse muziek wil Con-Front een krachtig instrument zijn om een nieuw en jonger publiek te bereiken. Een specifieke groep die vaak vergeten wordt in herdenkingsmomenten”, verduidelijkt Gudrun Heymans. “Door samen te werken met verschillende landen en verschillende artiesten wil Con-Front het bewustzijn over dit historische vluchtelingenverhaal vergroten om tot een ruimer begrip over de hedendaagse vluchtelingencrisis in Europa te komen.”

Tijdlijn

Er zijn vier deelnemende landen en per land worden twee artiesten uitgekozen. De deelnemende artiesten zijn voor België, Tieltenaar en muzikant Koen Quintyn, en Ailien Reyns, audiovisueel artieste afkomstig uit Ronse maar woonachtig in Brussel.

Op 1 mei 2018 startte het project. In oktober 2018 vormde 4AD in Diksmuide de eerste residentie voor het project. In november 2018 is Tolmin in Slovenië aan de beurt, in februari 2019 Skopje in Macedonië en in april 2019 Tourcoing in Frankrijk. In de zomer van 2019 is de documentaire af, in oktober/november start de Europese toer. In februari 2020 staat de handleiding voor herdenkingen online en in april 2020 eindigt Con-Front.

(Annie Callewaert)

Info: www.4ad.be