Commissies voor cultuuradvies “incompentent”, zeggen De Werf en Muziekcentrum Dranouter

Redactie KW

Favoritisme en incompetentie. De Werf in Brugge en het Muziekcentrum Dranouter zijn niet mals voor de commissies die de minister van cultuur advies geven in verband met de subsidies. Vorige vrijdag werden de definitieve adviezen met bijhorende bedragen op het internet gezet en dat is nooit gezien. De Werf zou een pak minder centen krijgen en dreigt ermee om naar de Raad Van State te stappen.

Bij De Werf hadden ze de bui al voelen hangen. De voorlopige adviezen waren niet gunstig en ook volgens het definitief advies dat sinds vrijdag online staat, zou het kunstencentrum maar 600.000 euro krijgen ipv 950.00 euro de voorbije jaren. Jan Denolf spreekt van rommeladviezen en vriendjespolitiek.” Wat mijn commissie betreft is dat een toonbeeld is van incompetentie. Daar zit een allegaartje van mensen dat absoluut geen affiniteit heeft met het veld van vernieuwend theater en van jazz. Met een schaamteloze bevooroordeling hebben zijn één bepaald type kunstencentrum naar voren geschoven en de rest als quantité négligeable bekeken”.

Rechter en partij

Het muziekcentrum Dranouter, dat los staat van het festival, dreigt al zijn Vlaamse subsidies te verliezen. Zonder die 60.000 euro moeten ze hier wellicht de deuren sluiten. Een kaakslag voor de streek en voor de folk, vinden ze hier. Ook hier klinkt kritiek op de commissieleden die tegelijk rechter en partij zijn. Bavo Vandenbroucke : “Ik vind het positief dat de minister zich laat adviseren door mensen in het veld. Maar het advies mag geen beslissing zijn en de minister mag zich niet verstoppen achter de commissie.Want wat voor een minister is dat dan ?

(N.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Commissies voor cultuuradvies

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier