Collectief beheer IBA’s in de kast in Heuvelland

Redactie KW

Het was een relatief rustige gemeenteraad maandag – misschien wel de laatste van de legislatuur – in Heuvelland. Omdat de nieuwe bestuursploeg de begroting zal opmaken voor 2013 wordt met voorlopige twaalfden gewerkt. Verder werd er teruggekeerd naar het vorige reglement van de IBA’s (individuele behandelingsinstallaties voor afvalwater) omdat er geen overeenkomst kon gevonden met de VMW.

Na herhaaldelijk overleg met de VMW kon er geen duidelijke regeling worden afgesproken met betrekking tot het collectief beheer van IBA’s. Daardoor kan in de praktijk geen premies worden toegekend aan de particulieren die een IBA geplaatst hebben. Omdat de gemeente nog steeds tot doel heeft om een zoneringsplan te realiseren wil ze het plaatsen van IBA’s toch nog steeds aanmoedigen. Daarom wordt er teruggekeerd naar het oude reglement waarbij de gemeente 50 %van de aankoopprijs terugbetaalt (met een maximum van 1.000 euro) en dit met terugwerkende kracht. “Dat kadert in de zogenaamde RioAct, waarbij de gemeente het beheer en de plaatsing op zich zou nemen”, lichtte burgemeester Bernard Heens (CD&V) toe. “Maar de besprekingen met de VMW zijn moeilijker dan verwacht. Tot dat er een overeenkomst bereikt wordt zullen we dus het oude reglement weer invoeren.”

“Horeca over het hoofd gezien”

Stragier betreurde dat in het reglement opnieuw geen aparte regeling is voor horecazaken. “We gaan dit toch goedkeuren om de mensen niet in de kou te laten staan. In eerdere gemeenteraden hebben we wel herhaaldijk aangekaart dat de horeca over het hoofd gezien wordt. Dit is een gemiste kans.” “Dat is een beleidskeuze”, antwoordde burgemeester Bernard Heens.

(TOGH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.