CoEnCo uit Oostkamp levert meest noordelijke brouwerij ter wereld

Redactie KW

Sinds kort kan je nu ook op de poolcirkel in Barentsburg genieten van een biertje dat gebrouwen is met een brouwinstallatie van het Belgische CoEnCo uit Oostkamp. Barentsburg is een Russische enclave in het Noorse Spitsbergen en ligt op 78° noorderbreedte. Daarmee is de brouwerij de meest noordelijke brouwerij ter wereld.

Eerder dit jaar kreeg CoEnCo een aanvraag vanuit Spitsbergen. In het dunbevolkte gebied was vooral de mijnbouw een bron van inkomen, maar deze activiteit wordt afgebouwd. Om het plaatsje nieuw leven in te blazen, nam de lokale organisatie “Articugol” het initiatief om het toerisme naar Spitsbergen aan te wakkeren. Eén van de acties is de nieuwe brouwerij. Daarmee hopen de inwoners de toeristen, die met cruiseschepen de streek bezoeken, aan te trekken.

Boot of helikopter

Barentsburg is enkel bereikbaar met de boot en met een helikopter. Alle onderdelen van de installatie werden daarom enkele weken op voorhand verscheept en in de tweede helft van oktober startte de montage. Al 14 jaar levert het bedrijf kleinschalige brouwinstallaties. Behalve de productie en de installatie biedt CoEnCo ook een brouwopleiding aan.

(A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.