Cluma uit Roeselare doktert corona-route uit in bedrijf

CFO Xavier Decock (links) en Christophe Kerkhof bij een route doorheen het bedrijf. (Foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Redactie KW

Rolbruggenproducent Cluma uit Roeselare neemt inventief maatregelen om hun personeel te beschermen. Zo dokterden ze een heuse route uit in het bedrijf om elkaar zoveel mogelijk te ontwijken, met zelfs een persoonlijk toilet toe. Ondanks de extra investering laten de bestuurders hun persoonlijke wedde vallen om hun personeel te blijven betalen. “Het menselijke kapitaal is het belangrijkste.”

Deze week startte de productie bij rolbruggenproducent Cluma opnieuw op. Om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen voor de arbeiders en bedienden werd er om en bij de 25.000 euro geïnvesteerd om een veilige werkomgeving te garanderen.

Daarbij gaan ze duidelijk heel ver. Om de twee meter hangen informatieposters op, en er werden meer dan tien handgelpompen aan de muur bevestigd. “Met een ‘corona-route’ doorheen ons bedrijf, is de kans nihil dat medewerkers elkaar moeten kruisen. Er kleven pijlen op de grond en de looprichting is netjes afgebakend.”, zegt marketingverantwoordelijke Shirley Kluits. “Bij de drankenautomaat staan tissues en ontsmettende doekjes, zodat je met een gerust hart nog een gratis koffie uit de automaat kan nemen. Iedere werknemer heeft zijn eigen pak wegwerphandschoenen, die hij zo veel als nodig kan wisselen. Bovendien zijn er overal op het bedrijf zo’n 15 ontsmettingssprays die kunnen gebruikt worden om zelf een extra hygiënische omgeving te creëren.”

Zelfs de toiletten worden gepersonaliseerd. (Foto Stefaan Beel)
Zelfs de toiletten worden gepersonaliseerd. (Foto Stefaan Beel)© Stefaan Beel

In de refter werden alle tafels uit elkaar gehaald en zitten medewerkers minstens 2 meter uit elkaar. “Het voelt raar aan en tegelijk voelt het heel veilig”, zegt CFO Xavier Decock. “Ik zie er persoonlijk op toe dat iedereen de afstand respecteert op de werkvloer. Ik moedig ook iedereen aan om op zijn strepen te staan, mocht dat door collega’s worden overtreden. Een gratis cursus assertiviteit als positieve noot in deze bijzondere tijden.”

En alsof dat nog niet genoeg is, wordt de temperatuur van de medewerkers een paar keer per dag opgemeten en bij hoest gaat de werknemer in kwestie, onherroepelijk naar huis. Alle bedienden werken van thuis uit, in het atelier zijn zes mensen aan het werk.

“Iedereen krijgt hier zijn persoonlijk toilet”, zegt Xavier Decock. “Op de toiletdeuren hangen de namen van de medewerkers en dat geeft toch een apart gevoel van belangrijkheid.” Daarnaast behoudt iedere arbeider zijn eigen materiaal in het atelier en wordt niets uitgewisseld. En indien echt nodig, met een grondige ontsmettingsbeurt. Niet enkel de omstandigheden waarin met minimale bezetting wordt gewerkt, zijn nauwkeurig uitgedokterd. De bestuurders hebben beslist om solidair te zijn met hun werknemers en laten hun wedde voor deze maand vallen.

“Voor onze medewerkers met technische werkloosheid, past het bedrijf bij tot het normale loon”, vertelt Dirk Maes, oprichter en bezieler van Cluma. “Het menselijk kapitaal is het belangrijkste onderdeel van ons bedrijf. Het is dan ook onze plicht om de werknemers ook financieel niet in de steek te laten.” Eerder in deze coronacrisis, doneerde Cluma al mondmaskers aan het Sint-Rembert-Ziekenhuis in Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier