Chirurgische wereldprimeur in het AZ Sint-Jan in Brugge

Redactie KW

Onlangs werd in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende een chirurgische wereldprimeur verricht door het “Schisis en Craniofaciaal Centrum Brugge” onder leiding van Prof. Dr. Swennen en Dr. K. Nagy in samenwerking met een gespecialiseerd anesthesiologisch team voor robot- en pediatrische anaesthesie.

Twee schisis chirurgen hebben het gespleten week verhemelte bij een schisis patiëntje van één jaar succesvol gesloten met behulp van de “Da Vinci Robot”. Een schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht die zich kenmerkt door een spleet in de bovenlip, de kaak of het verhemelte. Het chirurgisch sluiten van het week verhemelte is zéér belangrijk voor zowel het gehoor als de spraak van deze patiënten.

Het voordeel van de Da Vinci Robot is naast de uitvergroting, de wendbaarheid van de instrumenten met zijn meerdere gewrichten om op diepe plaatsen via een nauwe toegang te werken. Het team had zich één jaar uiterst grondig voorbereid op deze operatie. Het éénjarige patiëntje is ondertussen vlot hersteld van de ingreep.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier