Charlotte Vandervelden voor een jaartje met AFS 18.000 km van Roeselare

Redactie KW

Charlotte Vandervelden uit Roeselare is eind juli vertrokken voor een jaar naar een nieuwe bestemming. Maar dan naar een héél verre bestemming. Zij vertoeft het komende jaar in Nieuw-Zeeland, ruim 18.000 kilometer van haar Roeselaarse bedje verwijderd.

Het mag duidelijk zijn, Charlotte is geen huismus. Mama Lieve Sercu blijf dan wel liefst thuis, haar vader was oprichter van ‘Reizen Sercu’ en die zorgde er voor dat de rest van het gezin de reismicrobe mee kreeg. Charlotte ging al op reis naar Finland, Egypte, Kaapverdië en Kroatië, maar in Frankrijk is ze dan weer nog niet geweest. “Te dicht”, vernemen we. “Ik ben hooguit eens vier uur in Parijs geweest.”

Engels leren

Maar de voorbije jaren ontdekte Charlotte een manier om nog langer en nog verder weg te kunnen reizen : AFS. Charlotte begon zich wat meer te informeren en na te denken over haar favoriete bestemming. “Ik was graag naar Zuid-Amerika geweest, maar als ik mijn ouders wilde overtuigen, dan moest ik er iets nuttigs aan koppelen, zoals Engels leren (lacht).” En da’s minder voor de hand liggend in Latijns-Amerika. Zodoende gaf Charlotte Nieuw-Zeeland, de VS en – toch maar- Mexico op als keuzes. Het werd dus Nieuw-Zeeland.

‘Een boerengat’

In Nieuw-Zeeland zal Charlotte zelf haar lespakket mogen samenstellen. “Ik heb zes lessen per dag en ga onder meer kiezen voor Engels, toneel, sport en koken. Ik zal er zo plaatselijke maorigerechten leren klaarmaken.” Sowieso zal Charlotte ook heel wat van de streek zien, want het gezin waar ze terechtkomt verdeelt de post in de regio en verhuurt campers voor uitstappen. Dat de mensen er daar eens op uittrekken is niet onlogisch als je weet dat ze in Manaia wonen, (‘Een boerengat’, aldus Charlotte), waar amper 900 mensen wonen en er een hoofdstraat is, een bakker en een winkeltje. Er zijn wel bergen op acht minuutjes en de zee is vijf minuten ver. Maar de belangrijkste steden, Wellington en Auckland, zijn toch al weer een paar honderd kilometer fietsen. ‘Om de hoek’, naar Nieuw-Zeelandse normen, maar niet meteen om eens even heen en weer te gaan.

Drie zussen

In Manaia krijgt Charlotte een jaar lang een nieuwe thuis. Ze zal er deel gaan uitmaken van het gezin van Barry en Wendy Hazeldine. “Ik krijg er meteen drie zussen bij”, vertelt Charlotte. “De Hazeldines hebben één dochtertje van zes jaar, Kellie, maar ze hebben dit jaar nog twee andere uitwisselingsstudentes in huis, via andere organisaties : een Finse meisje van zestien en een Duitse van vijftien.” Naar andere gezinsgenoten kijkt Charlotte dan weer minder uit. “Ja, ze hebben drie honden, twee Labradors en een Fox Terriër, vijf katten, een geit en kippen”, zucht ze. “En ik houd niet van dieren !”

Baby cart?

Ondertussen verblijft Charlotte al enkele weken in Nieuw-Zeeland en ze heeft het er serieus naar haar goesting. Op haar blog staat wel dat ze serieus zin heeft in chocolade, maar voor de rest amuseert ze zich best. Getuige daarvan, dit filmpje dat we onder de titel ‘belgian girl try to fit in baby cart‘ ontdekten…

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(FV)

Uit Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 13 augustus 2010

>> Straks te volgen op www.kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.