Cassatie verwerpt wrakingsverzoek tegen Rieder in zaak over diefstallen in regio Kortrijk

Redactie KW

Het Hof van Cassatie heeft beslist dat Hans Rieder, de advocaat tegen wie als plaatsvervangend raadsheer in het Gentse hof van beroep een wrakingsverzoek werd ingediend, niet vervangen moet worden door een andere raadsheer. De zaak voor het Gentse hof van beroep werd uitgesteld naar 2 mei.

Advocaat Thomas Gillis verdedigt voor het hof van beroep een 30-jarige man uit Ganshoren, die beschuldigd wordt van diefstallen in de regio Kortrijk. Een van de drie raadsheren van het Gentse hof van beroep is advocaat Hans Rieder, die benoemd is als plaatsvervangend raadsheer. In mei vorig jaar diende Rieder een wrakingsverzoek in tegen voorzitter Henri Heimans tijdens het assisenproces in Gent tegen Sergey Ignatov, een Bulgaar die beschuldigd werd van moord op zijn ex-vriendin Ruzhka Ilieva. Advocaat Thomas Gillis trad toen op voor de nabestaanden van Ilieva en noemde het wrakingsverzoek, dat afgewezen werd door het Hof van Cassatie, “spuwen op het graf van Ruzhka”.

Gillis voerde aan dat Rieder niet onpartijdig kon oordelen over zijn cliënt en diende een vordering in om hem te wraken. Rieder antwoordde op die vordering dat hij weigerde zich van de zaak te onthouden, waardoor het Hof van Cassatie moest beslissen of hij vervangen moest worden. Het Hof van Cassatie heeft het wrakingsverzoek nu verworpen, zodat de zaak voor het hof van beroep in Gent kan voortgezet worden. Omdat het dossier zich nog op cassatie bevindt, werd de zaak uitgesteld naar 2 mei.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier