Campagne gestart tegen zwerfvuil van fietsers

Vlaams minister van leefmilieu Hilde Crevits.
Redactie KW

Vlaams minister van leefmilieu Hilde Crevits heeft zaterdag in het West-Vlaamse Ardooie een provinciale campagne op gang getrokken die gericht is tegen zwerfvuil van fietsers. Bedoeling is om via sensibilisering, gerichte acties en wedstrijden de afvalberg weg te werken die door fietsers in het Vlaanderen wordt veroorzaakt.

Onder het motto “Zwerfvuil? Nee, bedankt!” start West-Vlaanderen een campagne die gericht is naar clubs van recreatieve fietsers om het zwerfvuilprobleem langs fietsroutes en -paden onder de aandacht te brengen. Zwerfvuil getuigt immers van een gebrek aan respect voor natuur en medemens, zegt de provincie. Bovendien kan het leiden tot gevaarlijke situaties, met valpartijen en lekke banden tot gevolg.

Verschillende acties ondersteunen de campagne. Fietsclubs worden in 2009 opgeroepen om zwerfvuilvrije ritten te organiseren. Tijdens dergelijke ritten kan een deel van de route worden opgeruimd, wordt gebruik gemaakt van grootverpakkingen, drinkbussen of herbruikbare bekers. Langs fietsroutes worden op sterk vervuilde plaatsen sensibiliserende borden geplaatst. Tijdens massafietstochten zal ook een ingeklede “afvalbakfiets” meerijden. De provincie roept voorts de maand maart uit tot “maand van de netheid'”.

De campagne loopt tot en met eind oktober en wordt ondersteund door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), die daarvoor een bedrag van maximaal 60.000 euro uittrekt. Later dit jaar plant de OVAM een gelijkaardige campagne, bedoeld voor recreanten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier