C-Power speelde grote rol bij windmolenparken op zee, zegt schrijver van nieuw boek

Redactie KW

In zijn boek ‘Reuzen op de Thorntonbank’ zegt Jan Strubbe dat C-Power een grote rol heeft gespeeld in de evolutie van windmolenparken op Zee.

Dat we voor onze kust in volle zee windmolenparken bouwen is vanzelfsprekend. Volgens Jan Strubbe, die voor de Vlaamse overheid jaren verantwoordelijk was voor de Vlaamse havens en de afbakening op zee, is dat vooral te danken aan C-Power. In zijn boek ‘Reuzen op de Thorntonbank’ lees je hoe het eerste windmolenpark voor onze kust tot stand kwam.

“C Power heeft niet alleen gezorgd dat de regelgeving to stand kwam maar ook voor de bouw van de eerste windmolens,” zegt Strubbe. “Bovendien waren het de grootste windmolens die op de markt waren en dat ze zo ver in zee werden gebouwd was in alle opzichten een primeur.

Vergelijkbaar met kerncentrale

Na jaren gebakkelei met verschillende administraties haalde C Power een vergunning binnen voor de bouw van 60 windmolens op de Thorntonbank. Uiteindelijk werden er 54 gebouwd. Nu zijn er 7 zones voor offshore windmolenparken afgebakend.

“Niet vergeten dat als de zones in de Noordzee volgebouwd zijn met windmolens dan hebben we een vermogen van 2200 Megawatt. Dat is vergelijkbaar met een kerncentrale. Het is wel geen constante productie maar toch al heel wat. Tegen 2050 zou zelfs de helft van de energiebehoefte van Europa uit windenergie komen.”

Het boek van Jan Strubbe is uitgegeven bij Lannoo in Tielt.

(BV/JV)

C-Power speelde grote rol bij windmolenparken op zee, zegt schrijver van nieuw boek

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.