Brugse school protesteert tegen uitwijzing van leerlingen

Redactie KW

De school voor Buitengewoon Onderwijs De Varens in Brugge trekt aan de alarmbel. Twee tieners uit Pakistan die er al zeven jaar les volgen hebben het bevel gekregen om het land te verlaten. Dat is niet alleen vreselijk onmenselijk voor de kinderen en hun familie, vindt de directeur. Ook voor de leraren die heel veel tijd en energie stoppen in de opleiding en de integratie van de jongeren is het erg demotiverend.

Dit is de klas van één van de twee Pakistaanse broers Zulguar. De jongens volgen al zeven jaar les in De Varens in Sint-Andries, eerst in het lager, nu in het middelbaar. Tot ze vorige donderdag plots niet kwamen opdagen. Pakweg een maand geleden kwam er een brief met het bevel het grondgebied te verlaten. Wellicht zijn ze samen met hun familie ergens ondergedoken.

Naar gemeenteraad

Ook de leraren zijn aangeslagen. Onbegrijpelijk dat een goeie leerling als Zulguar na zeven jaar plots het land worden uitgezet, vinden ze. Eerder dit jaar werden ook al een jongen uit Rusland en één uit Teheran die hier school liepen het land uit gezet. Vanavond trekken een veertigtal leraren van De Varens naar de gemeenteraad in Brugge. Ze willen het probleem nog aankaarten bij de burgemeester. De advocaat van de familie gaat alvast in beroep tegen het bevel om het land te verlaten. Hij zal ook een nieuwe aanvraag tot regularisatie indienen.

(N.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.