Bruggelingen willen betaalbare woningen

Redactie KW

Dat blijkt uit de Brugse Bevraging, een grootschalige enquête door SP.a Brugge. Op basis van de verzamelde gegevens, wil de partij haar programma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2012 opstellen.

De afgelopen maanden kregen alle Bruggelingen de kans om hun mening te geven over allerhande zaken: huisvesting, veiligheid, mobiliteit, verkeersvrije winkelstraten, huisvuiltaks, bereikbaarheid, dienstverlening… De SP.a lanceerde de Brugse Bevraging, met als doel het beleid van de afgelopen vijf jaar te evalueren.

Meer dan 2000 Bruggelingen, verspreid over de binnenstad en de deelgemeenten, vulden de formulieren in. De partij maakt zich sterk dat de enquête representatief is voor de Brugse bevolking.

De Bruggeling is alvast tevreden over het culturele aanbod, zo blijkt uit de resultaten. Maar hij ligt ook wakker van betaalbare woningen. Daarnaast willen meer en meer mensen een autovrije binnenstad. “En die vraag komt niet alleen van de inwoners van het centrum”, zegt fractieleider Renaat Landuyt. “Daar waar de politici tien jaar geleden voorstellen deden rond mobiliteit in de binnenstad, en vaak op protest van de burger stootten, is het nu omgekeerd. Uit onze enquête blijkt dat nu vooral de inwoners een aanpassing van de verkeerssituatie vragen, en dus eigenlijk vinden dat de politici meer moeten doen.”

Daarnaast blijken heel wat mensen meer aandacht voor de fietspaden te vragen, terwijl dat enkele jaren geleden vooral voetpaden waren. “De kritiek dat dit geen, of niet alleen, gemeentelijke bevoegdheden zijn, doet er niet toe,” vindt Landuyt. “Blijkbaar wil de burger dat wij er ons op gemeentelijk niveau ook mee bezighouden, en dus moeten we daar op z’n minst oor naar hebben.”

Op basis van de verzamelde gegevens, wil SP.a Brugge ook z’n verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2012 opstellen. Eind november beslist het lokale bestuur wie de lijsttrekker wordt, al wijst alles in de richting van Renaat Landuyt. Die zal die 24ste november trouwens net 20 jaar politiek actief zijn op nationaal niveau.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.