Britten schenken oude Kelk terug aan kerkraad Sint-Maartenskathedraal

Redactie KW

Vanmorgen hebben twee Britten een kelk teruggegeven, die de grootvader van één van hen tijdens de Eerste Wereldoorlog had gevonden in het puin van de Sint-Maartenskathedraal. Het was voor Terence Daintith, een gepensioneerd professor recht van de universiteit van London, en zijn neef Ken Parsons uit Sussex in Engeland, een emotioneel moment toen ze de kelk overhandigden aan de leden van de kerkraad.

De kelk was door Kens grootvader George Parsons meegenomen naar Engeland. Hij was met zijn compagnie aangevallen, toen ze zich in de kathedraal, die toen al gedeeltelijk in puin geschoten was, verschansten. Na de aanval zag hij plots de kelk liggen en nam die mee in zijn rugzak. Toen hij nadien gewond geraakte, werd hij gerepatrieerd en zo belandde de kelk in Engeland. Daar werd ze door de familie bewaard, maar ze raakte in de loop der jaren in de vergetelheid.

Toen Ken Parsons vorig jaar tijdens een gesprek met vrienden verhalen uit de oorlog oprakelde, kwam de kelk-story weer naar boven. Ken contacteerde zijn neef Terence met de vraag of hij nog weet had van die kelk. Dat bleek zo te zijn. Toen werd heel snel beslist dat die kelk moest terugkeren naar de rechtmatige eigenaars. Vanmorgen werd de kelk overhandigd aan leden van de kerkraad van de kathedraal.

(PL/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.