Britse zeilers laten onze jachthavens links liggen

Redactie KW

Onze jachthavens zitten met een probleem: Britse zeilers laten hen massaal links liggen.

In de haven van Nieuwpoort meren er bijvoorbeeld tot 40 procent minder boten aan. De Britten trekken wel naar Franse en Nederlandse havens. Oorzaak is het gebruik van ‘rode diesel’. De Britten tanken die bij hen legaal in, maar in België mag rode diesel niet gebruikt worden. In Frankrijk en Nederland moeten ze aantonen waar en hoeveel ze getankt hebben en dan kunnen zij perfect aanmeren. Maar hier is de douane onverbiddellijk.

Alarmbel

Onder meer voor de oorlogsherdenking is dit een streep door de rekening. De jachthavens trekken dan ook aan de alarmbel. Steven Desloovere, Voorzitter Vlaamse Vereniging Watersport : “Wij zitten vandaag op een verlies van 40 procent qua aantal boten. Ik geef u een voorbeeld. Ik kreeg net nog een aanvraag van 30 boten uit Ispwich. Die wilden hier aanmeren en hier enkele dagen blijven. Maar ook doorvaren naar Brugge om daar chocolade en zo te kopen en diesel in te slaan. Wel, die zijn we dus kwijt”.

Via Nieuwpoort alleen verliezen ze zo tot 100.000 euro per jaar aan inkomsten van Britse toeristen. Ook Ieper, dat onlangs een nieuwe jachthaven opende, dreigt de klos te worden voor de oorlogsherdenking. De oproep naar de federale regering is duidelijk. ” Geef aan de douane de opdracht om die Britten te controleren en te bekijken waar ze getankt hebben. Maar geef ze toch geen boete als ze in orde zijn”, zegt Desloovere

(B.C./A.D.)

Britse zeilers laten onze jachthavens links liggen

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.