Briek Schotte geëerd met tentoonstelling

Redactie KW

Begin april is het precies vijf jaar geleden dat Briek Schotte overleed, de laatste der Flandriens. 84 jaar was hij toen hij stierf op de dag van de Ronde Van Vlaanderen. Om dat te herdenken loopt in het Centrum van de Ronde in Oudenaarde een opmerkelijke tentoonstelling. De figuur van Ijzeren Briek en zijn prestaties op de fiets spreken nog altijd tot de verbeelding.

De expositie is geen overzicht van de carrière van Briek maar ademt wel de sfeer van toen. Briek kon door zijn fiets ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan.

“Ik heb veel sportavonden met hem meegemaakt,” zegt wielerauteur Rik Vanwalleghem “Nu, ik was enkel de vragensteller. Dan liet ik Briek zijn gang gaan voor tien minuten, een kwartier. Hij kreeg een zaal plat of helemaal stil. Dat is echt een capaciteit die niet veel mensen gegeven is.”

Briek was meer dan een renner. Een volksfilosoof. Zijn uitspraken zijn de nagel op de kop. “Ge moet snel rijden als je snel moet rijden en je moet traag rijden als je traag moet rijden. Wanneer hij gewoon zegt: wielrennen is een ingewikkelde sport.”

Briek Schotte was ook 30 jaar ploegleider. Hij gaf Freddy Maertens zijn eerste profcontract.

“Als jonge renner heb je zeker een Briek Schotte nodig,” herinnert Maertens zich nog. Als je onmiddellijk een sportbestuurder hebt die alles uit de kan wil halen, dan is het wel moeilijk. Maar Brief gaf je tijd om te rijpen en dat was voor mij heel belangrijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.