Bredene treedt op 1 januari toe tot erfgoedcel Kusterfgoed

De gemeenten Blankenberge, De Haan, Middelkerke en Oostende sloegen eerder al de handen in mekaar. © MM
Redactie KW

Deze zomer verdiept erfgoedcel Kusterfgoed zich in het kampeertoerisme aan de kust. Wie kamperen zegt, denkt onmiddellijk aan Bredene. Ook Kusterfgoed kwam via het kampeerproject al snel bij Bredene terecht. “En dus was dit thema een mooie aanleiding om Bredene op te nemen in de projectvereniging”, aldus voorzitter Bart Plasschaert.

Kusterfgoed is een erfgoedcel, opgericht in 2015, om het culturele erfgoed van de kustregio veilig te stellen voor toekomstige generaties. “De gemeenten Blankenberge, De Haan, Middelkerke en Oostende sloegen hiervoor eerder de handen in mekaar. Ze hadden daarbij een aantal duidelijke doelstellingen voor ogen. Vooreerst wil de erfgoedcel een plek zijn waar iedere lokale erfgoedzorger of -liefhebber kan aankloppen voor advies over thema’s als archiefwerking, behoud en beheer, digitalisering, educatie, communicatie,… Onze erfgoedcel wil ook een rots in de branding zijn: verenigingen, instellingen en individuele personen kunnen bij ons terecht voor ondersteuning op inhoudelijk, financieel en logistiek vlak. En onze erfgoedcel is tot slot ook een podium waar vernieuwende projecten het lokale culturele erfgoed in de kijker kunnen zetten”, legt voorzitter Bart Plasschaert uit.

Kampeertoerisme

Met zijn campingtoer Camping Kust verdiept Kusterfgoed zich deze zomer in het kampeertoerisme. “Waarschijnlijk verschenen de eerste kampeertoeristen net voor de Eerste Wereldoorlog aan onze kust. Toen kon je nog simpelweg je tentje ergens in de duinen neerpoten. Maar geleidelijk aan kwamen er meer regels en wetten en schoten de campings als paddenstoelen uit de grond. Toeristen kwamen vanaf dat moment niet alleen met hun tentje naar zee, maar brachten ze hun huisje op wielen mee in de vorm van een kampeerwagen of caravan”, aldus Manon Dekien, deskundige Kusterfgoed.

“Het kampeertoerisme is onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie brengt bij heel wat mensen dan ook nostalgische herinneringen naar boven. Daarom gaat erfgoedcel Kusterfgoed deze zomer met dit thema aan de slag. In verschillende bibliotheken en woonzorgcentra staat in juli en augustus een kampeerhoekje waar bezoekers kleurrijke herinneringen kunnen ophalen.”

De mooiste verhalen en foto’s worden in een zomers boekje gebundeld

Net als de afgelopen jaren verzamelt Kusterfgoed foto’s, herinneringen en verhalen over het zomerthema. Er werden ondertussen al een tiental (oud-)campinguitbaters en kampeerders geïnterviewd en begin juli houdt de erfgoedcel halt op enkele campings waar kampeerders hun verhalen en herinneringen kunnen vertellen aan de Kusterfgoed-reporters.

Foto’s en verhalen

“Bovendien is de vrijwilligersploeg van de erfgoedcel druk bezig met het inscannen en beschrijven van de kampeerfoto’s, die binnengebracht worden. De resultaten hiervan zijn te ontdekken op Beeldbank Kusterfgoed. De mooiste verhalen en foto’s, die doorheen het project verzameld worden, worden in een zomers boekje gebundeld. Dat zal vanaf half augustus te vinden zijn in bibliotheken, toerismebureaus en de deelnemende campings. Wie via de website van Kusterfgoed een herinnering of foto instuurt over kamperen aan de kust, krijgt bovendien het boekje gratis thuis toegestuurd.”

Het kampeerproject was voor het bestuur van Kusterfgoed de perfecte aanleiding om gesprekken op te starten met Bredene, dat vandaag niet aan Kusterfgoed meewerkt. Bart Plasschaert kon het gemeentebestuur naar eigen zeggen overtuigen van de meerwaarde van dit bijzondere samenwerkingsverband. “Met initiatieven zoals Beeldbank Kusterfgoed, het ondersteuningsaanbod voor lokale erfgoedverenigingen en frisse zomerprojecten zoals Camping Kust heeft Kusterfgoed de afgelopen jaren het lokale erfgoed van de kust helpen op de kaart zetten.”

Het gemeentebestuur van Bredene keurde de toetreding tot Kusterfgoed intussen al goed. “Als die toetreding ook nog goedgekeurd wordt door de gemeenteraden van de partnergemeenten, treedt Bredene op 1 januari 2020 effectief toe”, besluit Plasschaert.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.