Bram Laperre en vrienden rijden van Kortrijk naar Kaapstad in R4

Met een R4-oldtimer trekt Bram Laperre (links) van Kortrijk naar Kaapstad. Hij krijgt daarbij het gezelschap van o.a. Jelle Lapere, Sander Laperre (rechts) en Fien Vandendriessche. © SLW
Stefaan Lernout

Aan het stuur van een R4-oldtimer vertrekt Bram Laperre binnenkort vanuit Kortrijk richting Afrika waar hij de hele westkust zal volgen tot in Kaapstad. Hij krijgt onderweg het gezelschap van zijn broer Sander, Jelle, Fien en de Canadese Erika. Het avontuurlijke project kreeg de naam ‘Surf Africa – Kortrijk to Cape Town’ mee.

De broers Bram (25) en Sander (28) Laperre vertrekken op 18 januari in een R4 uit 1986 van aan de Leieboorden in Kortrijk voor een reis van zo’n 22.000 kilometer richting Kaapstad. Hun uitdaging doopten ze ‘Surf Africa – Kortrijk to Cape Town’, want onderweg zijn ze van plan om zich uit te leven op de vele prachtige surfspots die Afrika rijk is. “Eigenlijk kan niemand van ons gezelschap echt surfen, maar de surfplank gaat sowieso mee op het dak”, zegt Bram.

Bram is de drijvende kracht achter dit avontuur. Zijn broer Sander is al even enthousiast en bovendien is hij een gediplomeerd oldtimer mecanicien. Van bij de start krijgen de broers het gezelschap van de Canadese Erika Stacey. Zij reageerde meteen heel enthousiast toen Bram zijn idee voorstelde op het platform van Lonely Planet. Voor Bram was het dan ook evident dat zij de trip zou meemaken. “Veel weet ik niet over haar, behalve dat ze niet kan surfen en dat ze meegaat zolang ze geld heeft. Hopelijk is ze niet te groot want achteraan in de R4 is er niet zoveel ruimte.”

Zes maanden

Bram Laperre hoopt na zes maanden aan te komen in Kaapstad in Zuid-Afrika. Sander keert na twee maanden terug naar huis want de job roept. Hij wordt afgelost door Jelle Lapere (25) die zijn gebrek aan kennis van autotechniek ruimschoots goedmaakt door zijn video- en fotografietalent.

Vier weken later wordt Jelle afgelost door Fien Vandendriessche (28). “Haar taak is om het avontuurlijke gehalte wat op te krikken”, lacht Bram. Fien kende de broers niet, maar toen ze de boodschap van Bram op Facebook zag verschijnen, belde ze hem meteen op. “Ik wou absoluut mee”, zegt Fien. “In de loop der jaren deed ik al heel wat ervaring op met de Afrikaanse cultuur. Zo verbleef ik al een tijdje in Ghana, Madagaskar, Oeganda, Gambia en Senegal.” Bram zelf vertoefde dan weer voor zijn studies journalistiek enkele weken in Zambia.

Bucket list

De vrienden zullen zo’n 20 landgrenzen passeren in Afrika. Niet alle gebieden zijn er even veilig. Soms zullen ze aan de grens moeten wachten tot er zich een konvooi vormt, zodat ze veilig in groep verder kunnen reizen. Maar niets kan hen echter weerhouden. Voor Bram is dit een droom die in vervulling gaat. “Het wordt een enorme ervaring, een meerwaarde voor onze zelfontwikkeling. Het gegeven dat we onderweg surfen, is ook belangrijk. Verder willen we onze foto- en videografiekennis ontwikkelen. En ten slotte doen we dit ook voor een goed doel. We verkopen gepersonaliseerde steunkousen met ons logo. Bedrijven die ons willen sponsoren, krijgen een sticker op onze prachtige oldtimer.”

Voor ze kunnen vertrekken, dient er wel nog heel wat te gebeuren. “Zopas reden we voor het eerst met de R4, nadat ik eerst de hele stuurinrichting had herzien. Eigenlijk hebben we hem in gang moeten duwen. Maar het komt allemaal in orde”, zegt Sander vol vertrouwen.

Op 7 december organiseren Bram, Sander, Jelle en Fien ook een spaghettiavond. De opbrengst gaat zowel naar de sponsoring van de reis – visa’s kosten geld! – als naar het goede doel namelijk de vzw ter preventie van zelfdoding, waar ze op deze reis ook geld voor hopen in te zamelen.

De avonturen van het gezelschap zijn te volgen via @we.surf.africa op Instagram en via www.wesurfafrica.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier