Bouwfirma gedagvaard voor dodelijk ongeval

Redactie KW

Op 30 november 2005 kreeg een werknemer van de bouwfirma Willaert in Koekelare een constructiepaal tegen het lichaam geslingerd. Philip Hemeryck (40) uit Koekelare viel in de put van de betoncentrale in aanbouw en was op slag dood. De arbeidsrechtbank van Veurne daagde de broers Eddy en Rudy Willaert en hun firma voor de rechter. Het ongeval zou het gevolg zijn van inbreuken op de welzijnswet en de arbeidsbescherming.

Volgens de burgerlijke partij werd de dood van Philip W. veroorzaakt door de val in de put. Hij viel twee meter diep op een transportband en liep daarbij een schedelbreuk op. De put was onvoldoende afgeschermd. Op 5 oktober 2005 had de firma nog een waarschuwing gekregen van de arbeidsinspectie in verband met de gevaarlijke situatie rond de betoncentrale. De advocaten vroegen een forse schadevergoeding voor de nabestaanden van Philip Hemeryck.

‘Gebroeders lijden hier onder’

„Op het moment van het ongeval was de nieuwe betoncentrale nog in aanbouw”, pleitte verdediger Stefaan Bonte. „De put was aan drie kanten afgeschermd en de verdere overkoepeling was gepland. Het ongeval was het gevolg van een ongelofelijk toeval. Een constructiepoot die aan een kraan hing, haperde aan een las. De kraan zette daarop kracht op de paal, die plots tegen Philip Hemeryck aanschoot. Dat heeft zijn dood veroorzaakt, niet de val in de put. De broers Willaert lijden zeer zwaar onder die gebeurtenis. De firma van mijn cliënten is een echt familiebedrijf. Als daar een dodelijk ongeval gebeurt, is dat iemand die weggetrokken wordt uit de gemeenschap.”

Hij vroeg de gunst van strafopschorting.

‘Een echte durver’

„Er was slechts een klein stuk van de put nog niet afgesloten. Philip moest daar eigenlijk niet zijn, maar hij was een echte durver. Toen de paal haperde ging hij kijken wat de oorzaak was. Plots werd de paal tegen zijn borstkas gekatapulteerd, hij vloog met zijn achterhoofd tegen een muur en spuwde onmiddellijk veel bloed. Nadien is hij in de put gevallen. Maar toen was hij al gestorven. Ik wil zo vlug mogelijk van die zaak af zijn”, zei één van de broers met bevende stem. Vonnis op 3 oktober.

(MMA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.