Botulismehaard definitief verwijderd

Redactie KW

De berg kippenmest die eind juni voor een haard van botulisme zorgde in Middelkerke, is definitief verwijderd. Dat laat burgemeester Michel Landuyt (Open VLD) weten.

De mest werd vorig weekend tijdelijk in afgesloten en lekvrije containers opgeslagen op het bedrijf waar botulisme uitbrak. De mest is intussen met goedkeuring van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Nederlandse autoriteiten afgevoerd naar een gespecialiseerd bedrijf in Nederland. Daar wordt de mest omgezet in energie. “Door de mest naar Nederland te brengen, zijn hoge kosten voor het verbranden van de mest bij Indaver vermeden”, laat burgemeester Landuyt weten. “Ik ben blij dat de mest binnen de door de rechter vastgelegde termijn is verwijderd.”

De Mestbank roept intussen alle veehouders op om bij de huidige warme temperaturen zorgvuldig om te gaan met mest. Vooral onaangepaste mestopslag zowel in een stal als op een akker, kan aanleiding geven tot milieuhinder en sanitaire problemen zoals botulisme. In de buurt van het bedrijf in Middelkerke blijft een verbod van kracht om dieren uit de waterlopen te laten drinken. (bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier