Boekhandel De Reyghere uit Brugge blaast als oudste in Vlaanderen 125 kaarsjes uit

Redactie KW

Naar aanleiding van die verjaardag organiseert De Reyghere verschillende activiteiten, waaronder een lezing morgenavond.

Huidig mede-eigenaar Joris Barbier dook daarvoor in de geschiedenis van de boekhandel en van de familie De Reyghere. Alles begint in 1888 wanneer Edmond De Reyghere samen met zijn vrouw Julie Laridon een boekhandel en drukkerij start in de Geldmuntstraat in Brugge. In 1920 verhuizen ze naar de hoek van de markt en de Breidelstraat. In 1929 opent zoon Lucien een winkel op de markt. De vrijzinnige en antiklerikale familie De Reyghere is een buitenbeentje in het katholieke Brugge.

Joris Barbier : “In katholieke scholen werd bijvoorbeeld gezegd dat je niet aan de ramen van de boekhandel mocht kijken, anders kreeg je een flinke straf. Er lagen namelijk veel boeken die op de index stonden. Bijvoorbeeld de boeken van Zola. Dat vond je niet in de katholieke boekhandel”.

Beste literaire boekhandel

Dochter Lucienne neemt in 1953 de winkel over. Zij heeft een nauwe band met Marguerite Yourcenar, getuige de vele brieven tussen beide dames. Lucienne heeft geen kinderen en het is haar nichtje Yvonne Steinberger die de zaak verderzet. Ze is amper 21 jaar als ze van Hamburg verhuist naar Brugge. “Ik heb een dipje gehad na drie maanden. Ik dacht wat kom ik hier doen? Mijn tante zei, je kan nog terug. Maar ik had zoiets van, ik ga ervoor”, zegt Yvonne. “De bekroning op mijn werk vond ik dat we in 2000 de prijs kregen voor beste literaire boekhandel van Vlaanderen”.

Ondertussen is de zoon van zoon Joris Barbier en Yvonne Steinberger mede-zaakvoerder. Tijdens een lezing morgenavond vertelt Joris Barbier meer over de boeiende geschiedenis van de familie De Reyghere en de boekhandel.

(N.D./A.D.)

Boekhandel De Reyghere uit Brugge blaast als oudste in Vlaanderen 125 kaarsjes uit

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.