Boek ‘Honger’ vertelt over dagelijkse strijd om voedsel tijdens WOI in de Westhoek

Boek 'Honger' vertelt over dagelijkse strijd om voedsel tijdens WOI in de Westhoek
Redactie KW

Los van het geweld was de Eerste Wereldoorlog ook een dagelijkse strijd om voedsel, zowel voor de soldaten als voor de burgers. Dat schrijft de Nederlandse journalist en historicus Rick Blom in zijn nieuw boek ‘Honger’. Hij sprak met oorlogsveteranen en kwam ook naar de Westhoek voor zijn onderzoek. Resultaat is een origineel boek over de zoektocht naar eten, op leven en dood.

Onmenselijk wreed, zo was de Eerste Wereldoorlog. Door het vele geweld, maar ook door de lege maag waarmee de uitgehongerde soldaten ten strijde trokken. De bevoorrading van de troepen verliep slecht zodat ze telkens uitkeken naar etenstijd. “Stel je voor: je staat in een loopgraaf tot je heupen in de modder, het regent en één of andere gek met een geweer die op je schiet. Je hebt 24 uur niet gegeten en dan krijg je een eenvoudig meelsoepje en dan moet je nog dagenlang door”, zegt Rick Blom, auteur van het boek ‘Honger’. Soep of ander voedsel was heel belangrijk voor het moreel van de soldaten. Het tekort aan eten was cruciaal en bepaalde sommige veldslagen.

Het boek is doorspekt met originele recepten uit de veldkeukens. Die tonen hoe je met weinig middelen toch een voedzame maaltijd kon maken. De auteur dook ook drie nachten in de loopgraven van Bayernwald tussen Kemmel en Ieper. Hij leefde als een Duitse soldaat van destijds op een rantsoen van 900 calorieën per dag. ‘Honger of Een Geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog’ is uitgegeven bij Lannoo in Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier