Boek en expo over Belgische stations in Oostende en Brugge

Redactie KW

Alles wat het weten waard is over de belangrijkste treinstations staat in Het Grote Belgische Stationsboek. In het boek komen ook heel wat West-Vlaamse stations aan bod. Naar aanleiding van de voorstelling van het boek loopt er in het station van Oostende een tentoonstelling met foto’s en verhalen die in het boek aan bod komen.

Het boek en de tentoonstelling zijn opgevat als een treinreis langs 33 Belgische stations. Lange tijd was het spoor het belangrijkste transportmiddel voor goederen en mensen. Eerst is geïnvesteerd in een uitgebreid spoornet en later in een aangepaste infrastructuur. “De eerste stations waren vooral houten barakken. Die zijn in een latere periode vervangen door een aantal fantastische stations, vooral in neo-classicistische stijl”, zegt auteur Luc Corremans.

Brugge

Het verhaal van het eerste Brugse station is één van die vele anekdotes die in de tentoonstelling aan bod komen. Het Brugse station werd afgebroken om in Ronse opnieuw op te bouwen. Dat stationsgebouw is nog steeds in gebruik. De tentoonstelling is ook een verhaal van veranderende functies. Vroeger werd vooral in stijl op de trein gewacht nu telt vooral het praktische. Het zijn nu vaak commerciële centra al dan niet met kantoren. Maar volgens Luc Corremans blijven stations voor veel mensen een speciale plaats.

Het Grote Stationsboek is een uitgave van het Davidsfonds. De tentoonstelling loopt nog tot morgen in Oostende en verhuist dan naar het station in Brugge.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Boek en expo over Belgische stations in Oostende en Brugge

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.