Boek eert renner Marcel Kint

Redactie KW

Marcel Kint, de langst regerende wereldkampioen ooit.’ Dat is de titel van het net verschenen boek over wielrenner Marcel Kint, die zo’n zestig jaar geleden een punt zette achter een rijkgevulde carrière. Maar de verdiende aandacht daarvoor kwam er lange tijd niet. Ondanks een wereldtitel, etappezeges in de Tour en een zege in Parijs-Roubaix. Nochtans behoort Kint, die in 2002 op 88-jarige leeftijd stierf, tot de top van de Belgische wielersport. En het had nog beter kunnen zijn, zonder de Tweede Wereldoorlog die z’n loopbaan abrupt dwarsboomde.

“Het idee komt een beetje uit trots ten opzichte van mijn grootvader,” zegt kleinzoon Marniek Kint. “Die was toen wij jong waren heel stil over zijn koersverleden. En ja, je wordt nieuwsgierig, je wordt ouder, je denkt meer na over het leven. Dan zeg je van, tiens, mijn grootvader was wielrenner. Even zoeken in de geschiedenisboeken. Je vindt daar niets over. Dan denk je van, misschien moeten we een boek maken. En daaruit is het idee ontsproten.”

Oorlog is spelbreker

Marcel Kint wordt wielrenner om uit de armoede te geraken, maar al snel blijkt z’n talent. In 1938 wint ie als prille twintiger in het Nederlandse Valkenburg de wereldtitel. Kint lijkt op weg naar een grote carrière. Maar de Tweede Wereldoorlog steekt stokken in de wielen.

“Hij heeft dus al die jaren een beetje lijdzaam moeten toezien hoe het wielrennen beknot werd in die tijd,” zegt auteur Patrick Cornillie. “Er waren amper wedstrijden, er was bijna geen materiaal, geen voedsel. Er was niks. In die zin heeft hij dus de vier, vijf jaar waarin hij op zijn sterkst zou moeten zijn verloren.”

Geen grote woorden

Kint blijkt geen man van grote woorden. Dat weet ook Roger Decock, die in het begin van zijn wielerloopbaan nog even samen in het peloton zat met ‘De Zwarte Arend’. “Ik heb nog een anekdote over hem gehoord. Of het nu waar is of niet… Hij kwam thuis in Zwevegem met de fiets. Hij kwam van Parijs-Roubaix. En ze vroegen aan Marcel hoe hij het gedaan had. Awel, je zal dat morgen wel zien in het dagblad, zei hij. En hij had Parijs-Roubaix gewonnen!”

De geest van Marcel Kint leeft ondertussen voort in de fietsengroothandel, die hij zelf oprichtte in 1950. Het boek ‘Marcel Kint, de langst regerende wereldkampioen ooit’, is uitgeven bij Groeninghe Uitgeverij in Kortrijk.

(dv/jv)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier