Bioscoopbezoek aan Kunstencentrum Buda met een kwart gestegen

Redactie KW

Voor het vierde jaar op rij stijgt het publiek voor de filmwerking van kunstencentrum BUDA.

Na jaren waarin het filmbezoek terugliep door onder meer de opkomst van digitale televisie, illegale downloads en snelle releases van recente films op DVD, blijken de mensen de weg terug te vinden naar kwaliteitsvolle films in de bioscoop. In 2012 ontving Kunstencentrum Buda 35.146 bezoekers voor de dagelijkse vertoningen in de Budascoop. Dat zijn er 1.220 meer dan het jaar voordien. Op vier jaar tijd groeide het publiek met 23% aan.

Digitale cinema

In 2012 investeerde kunstencentrum BUDA in de omschakeling naar digitale cinema. Sinds september worden de films in de drie zalen vertoond op Barco-projectoren. Twee van de drie bestaande 35-mm-projectoren die dateren uit de jaren ’50 (Cinema Majestic in Harelbeke) werden behouden en doen nog dienst om oudere films of bijzondere films in het kader van de reeks Cultnight te vertonen.

Succesvolste films

De succesvolste films in 2012 waren The broken circle breakdown (2.795 bezoekers), Amour (1.532), Jagten (1.473), A dangerous method (1.459) en De rouille et d’os (1.335).

Ook in 2013 zijn er in Budascoop dagelijks minimaal drie recente films te zien. Zo vertonen we in januari de Belgische films Offline van Peter Monsaert, Kid van Fien Troch en La cinquième Saison van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Verder spelen we het pijnlijk hilarische Paradise: Love van Ulrich Seidl (nominatie Palm d’Or Cannes). Op zondagmorgen nemen kinderen de Budascoop in tijdens de erg succesvolle ontbijtfilms.

(BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.