Binnenkort verrijst eerste gebouw op voormalig Lappersfortbos

Redactie KW

In augustus start de bouw van een eerste bedrijfspand op de Brugse Lappersfort site. Begin dit jaar werd er door actievoerders nog strijd geleverd om de bomen in dit stukje zonevreemde bos te redden. Toch spreekt het Groene Gordelfront van een succes. Fabricom, de eigenaar van het 18 hectare grote Lappersfortbos heeft van zijn oorspronkelijke plan om het complete bos te rooien, afgezien.

Het Ten Briele project wordt aangeprezen als een industriezone met een uitstekende ligging en een goede ontsluiting. De vastgoedmakelaar is alvast in zijn nopjes met dit nieuwe project. Hij brengt de panden aan de man voor een privé-investeerder die de industriezone van Fabricom heeft gekocht.

“Op vandaag is daar een bouwvergunning toegekend in de tijd door Fabricom aangevraagd, die spreekt van zes modules van elk 450 m2 met daarboven kantoorruimte,” zegt makelaar Tom Degraeve. “In een tweede fase komen er op de site twee kantoorgebouwen.”

Op het terrein waar straks de bouw start van het eerste bedrijfspand vind je nog enkele resten die herinneren aan de bezetting van het Lappersfortbos. In maart werd het stukje bos van ruim drie hectare gekapt. Toen werden de laatste actievoerders uit de bomen geplukt.

“Het groepje bezetters van 2001 heeft eigenlijk heel veel teweeg gebracht in onze provincie en in Vlaanderen,” zegt Luc Vanneste van het Groene Gordelfront. “Alle zonevreemde bossen in Vlaanderen worden in kaart gebracht en zullen in de herfst in een groot plan van de Vlaamse regering besproken worden waar we ze nuttig kunnen regulariseren of legaliseren.”

Uiteindelijk is dertien hectare Lappersfortbos gered en bewaard als het Brugse Poëziebos. De fondsen die het Groene Gordel Front vroeger heeft verzameld voor de redding van het Lappersfortbos worden nu in Oostende aangewend.

“We hebben toch twee procent van het beoogde bedrag van 1,6 miljoen euro kunnen inzamelen,” zegt Luc Vanneste. “Dit en volgend jaar zal op de Dag van de Natuur in Oostende het Lappersfort Zuurstofbos aangeplant worden. In de toekomst zal dat tien ha zijn en deel uitmaken van het Stadsrandbos van Oostende van 150 ha.”

De officiële overeenkomst voor het Oostendse zuurstofbos wordt half augustus op de Paulusfeesten ondertekend.

(jv/bv)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier