Binnen een maand toch een West-Vlaming op het WK voetbal

Redactie KW

Binnen exact één maand, op 11 juni, gaat in Zuid-Afrika het WK voetbal van start. En neen, de Belgen zijn er daar niet bij. Of ja, toch wel. Scheidsrechter Frank De Bleeckere zal er enkele wedstrijden mogen fluiten. En Roeselarenaar Bart Deheegher is er ook bij. Hij werd uit 70.000 kandidaten gekozen om er als vrijwilliger te werken.

Bart Deheegher vertrekt begin juni naar Zuid-Afrika. Hij werd door de Fifa uit 70.000 kandidaten geselecteerd om tijdens het WK als vrijwilliger in Kaapstad te werken. „Zo’n unieke kans kon ik als fervent Zuid-Afrika-liefhebber niet laten liggen.” Bart Deheegher is leraar Engels in het avondonderwijs CVO en in de Burgerschool. Daarnaast is hij een fervent passief voetballiefhebber en een gepassioneerd wereldreiziger. „Nu kan ik mijn twee grote passies combineren.”

“Buitenlanders met goed talenkennis”

„Het begon allemaal met een berichtje op de site van de voetbalbond Fifa. Ik wist dat ze 15.000 vrijwillige medewerkers zochten voor het WK. De meesten zullen Zuid-Afrikanen zijn maar de Fifa zelf zoekt vooral buitenlanders met een goede talenkennis. Tijdens het Europees kampioenschap Euro 2000 heb ik dat al eerder gedaan. Ik moest er badges aanmaken en controle doen aan de ingang van het stadion van Brugge.”

Op de shortlist

„Eind augustus heb ik me via de website zonder veel nadenken kandidaat gesteld voor het WK in Zuid-Afrika. Er waren toen al meer dan 70.000 kandidaten. Eind december had ik nog niets gehoord, dus dacht ik er eigenlijk al niet meer aan. Maar toen kwam er net voor de paasvakantie een mailtje van de ambassade van Zuid-Afrika. Ik stond op de shortlist van de Fifa en moest me aanbieden voor een interview. Kort daarop kwam het ongelooflijk bericht. Ik was geselecteerd!”

“Misschien zie ik geen voetbal”

Bart vertrekt op 3 juni naar Zuid-Afrika. „Ik weet nog niet wat ik er ga doen. Mijn locatie is het nieuwe stadion van Kaapstad. Misschien moet ik voor de accreditaties zorgen of voor ontvangst op de luchthaven en vervoer van delegaties naar hotels. De kans zit er inderdaad in dat ik geen minuut voetbal zie. Ook op vrije momenten wordt het moeilijk om een match mee te pikken want alles is volledig uitverkocht. Ik hoop in elk geval dat ik een drukke job krijg en als het kan met af en toe een blik op het speelveld.”

(BC)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 7 mei 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.