Beweging Tegen Armoede stelt systeem budgetmeters in vraag

Redactie KW

De Beweging Tegen Armoede in Kortrijk maakt zich zorgen over de vele tientallen gezinnen die voor hun energie afhankelijk zijn van budgetmeters.

Een budgetmeter is bedoeld om de energiearmoede te bestrijden. Sandra Beernaerts en haar 2 kinderen zitten in zo’n situatie. Maandelijks beschikt Sandra via een budgetmeter over 200 euro gas en 60 euro elektriciteit. Door maar een halve dag haar woning te verwarmen komt ze de winter door. Maar er zijn ook mensen die zelfs de budgetmeter niet meer kunnen betalen en het met een minimumlevering moeten stellen. “Als je schulden hebt bij Eandis, dan is het zo dat er een schuldbetaling in de meter wordt ingebouwd”, zegt Marc Soenen van de Bewging Tegen Armoede. “Als je voor 50 euro oplaadt kan het zijn dat er een vooraf afgesproken bedrag wordt afgehouden van die 50 euro om je schuld af te betalen. Dan hou je alleen de rest over om je te verwarmen.

Kortrijk koploper

Uit cijfers van netbeheerder Eandis blijkt dat Oostende met het hoogste scoort in West-Vlaanderen. Wie is aangewezen op een minimumlevering zit met deze strenge winter in de rats. Vooral als daarvan nog een deel van de openstaand schuld wordt gerecupereerd.

OCMW springt bij

Intussen laat het OCMW weten dat personen, die niet over de middelen beschikken om hun budgetmeter gas op te laden, zich tot het OCMW kunnen wenden om de budgetmeter voor aardgas op te laden, en dit tot 1 maart 2013. Deze periode kan verlengd worden door de bevoegde minister, bij extreme weersomstandigheden. Aan de minimale levering voor aardgas gaat een sociaal onderzoek vooraf. In hoge nood, indien er dus geen enkele verwarming meer is in een woning, is er de mogelijkheid om via dringende steun te zorgen dat mensen niet in de kou hoeven te zitten.

Het OCMW is van oordeel dat niemand in Kortrijk hoeft te lijden onder koude. Het OCMW Kortrijk is bereid, indien dit nodig zou blijken, bijkomende maatregelen te treffen om de mensen die problemen hebben om hun aardgasmeter op te laden, te helpen. Daarvoor moeten wij uiteraard wel weten om welke mensen het gaat. Het enige wat zij hoeven te doen, is contact opnemen met onze diensten, door langs te komen in het Sociaal Huis (Budastraat 27) of te bellen naar 056 24 42 22.

(B.V./A.D.)

Beweging Tegen Armoede stelt systeem budgetmeters in vraag

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.