Bevrijding van Roeselare twee dagen lang spectaculair herdacht

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

De bevrijding van Roeselare in 1944 wordt herdacht met een groots evenement op 18 en 19 mei.

In het weekend van 18 en 19 mei komt het verleden op negen locaties tot leven en vertellen gidsen, toneelspelers en soldaten hoe onze stad werd bevrijd door de Poolse soldaten. En op 25 mei start in Ter Posterie een internationale tentoonstelling over de Poolse bevrijders en is er ‘s avonds een bevrijdingsconcert in de Sint-Michielskerk. En het leuke is dat alles gratis is.

In de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 september 1944 werd Roeselare bevrijd door de soldaten van de eerste Poolse pantserdivisie van generaal Maczek. Zonder de stad kapot te bombarderen en dankzij het tactisch talent van generaal Maczek en de moed en hulp van de 22-jarige Simonne Brugghe werd Roeselare gespaard van buitensporig geweld.

In het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 mei wordt dit herdacht met overvliegende vliegtuigen boven Roeselare, zullen Sherman tanks op strategische plaatsen staan en worden bezoekers door historische Wilys Jeeps en legertrucks rondgevoerd naar negen verschillende locaties waar gidsen en toneelspelers telkens een stukje van het bevrijdingsverhaal uit de doeken doen. Verhalen en getuigenissen, re-enacters in oorlogskledij, foto’s en toneelstukjes maar evenzeer intieme momenten vertellen op een indringende manier hoe Roeselare het einde van WO II heeft beleefd.

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.