Bermen langs A18 vroeger gemaaid dan voorzien

Redactie KW

De berm langs de autosnelweg tussen Jabbeke en Oostduinkerke is nu al gemaaid. Dat is vroeger dan voorzien in het bermbeheersplan. Volgens het Agentschap Wegen en verkeer werd er gemaaid omdat er heel wat distels staan. Maar dat is niet naar de zin van de vzw Natuurpunt. Maaien voor 15 juni is een kaakslag voor de biodiversiteit, klinkt het.

Tot vorige week was de berm op de A18 tussen Jabbeke en Veurne nog een lust voor het oog. Het fluitenkruid en de papavers tierden hier welig. Maar maandag werden de bermen gemaaid. Een ramp voor de natuur, vindt Natuurpunt.

Volgens het bermbeheersplan voor de berm langs de A 18 mag er op 2 stroken worden gemaaid vanaf 15 mei, op aan andere strook pas vanaf 15 juli. Nu werd er uitzonderlijk vroeger gemaaid omdat er te veel distels stonden, zegt de Vlaamse Overheid. Vooral landbouwers klagen omdat distels zich snel verspreiden en het bestrijden ervan tijd en geld kost. Maaien is noodzakelijk vinden de boeren.

Beide partijen staan dus loodrecht tegenover elkaar. Misschien moet het bermbeheersplan voor de A18, dat 10 jaar geleden werd opgesteld nog voor de aanleg van de berm, herbekeken worden.

(ND/LD)

Meer in het nieuws van Focus vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.