Bergbeklimmers moeten schadevergoeding betalen aan reisorganisator

Redactie KW

Vier ervaren bergbeklimmers, die een Brugse reisorganisator voor de burgerlijke rechtbank hadden gedaagd na een mislukte expeditie naar de hoogste top van Oceanië, moeten een schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan de reisorganisator. Volgens de rechter moesten de klimmers zelf op de hoogte geweest zijn van de moeilijkheden en de geringe slaagkansen.

Carstensz Pyramide

Eind 2005 trokken zeven klimmers naar de provincie Papua in Indonesië om er de Carstensz Pyramide te beklimmen, met 4.884 meter de hoogste top van Oceanië. Twee klimmers zouden na deze expeditie de hoogste bergtop van alle zeven continenten beklommen hebben. De expeditie werd echter afgebroken omdat ze in de jungle op weg naar de voet van de berg werden tegengehouden door enkele plaatselijke militairen. Volgens de klimmers had de Brugse reisorganisator moeten checken of het gebied wel toegankelijk was. Vier klimmers eisten hun geld terug, dat is 7.280 euro per persoon.

Tergend en roekeloos

De rechter van de burgerlijke rechtbank van Brugge gaf de klimmers echter ongelijk. Ze moeten een schadevergoeding van 1.500 euro betalen voor het “tergend” en “roekeloos” geding. “Het is tergend en roekeloos dat vier ervaren klimmers de schuld op de organisator willen schuiven na een mislukte expeditie”, oordeelde de rechter. “De klimmers moesten zelf op de hoogte geweest zijn van de moeilijkheden ter plaatse en van de geringe slaagkansen van hun onderneming.”

Ondertussen hebben ze al een nieuwe en ook succesvolle poging ondernomen.

(Belga/Ben)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier