Benidorm Blog (2) : Verkiezingszondag vanop het Spaanse strand

Redactie KW

Deze week vertoeft Philippe ‘Felipe’ Verhaest, redacteur voor Krant van West-Vlaanderen, in Benidorm. Hij speurt er naar West-Vlaamse aanwezigheid en brengt elke dag verslag uit. Tijd voor deel twee!

Zondag 13 juni. Vlaanderen, en bij uitbreiding ons volledige Belgenlandje, gaat een gespannen dag tegemoet. Vandaag is het Election Sunday, maar ter hoogte van de Benidormse wolkenkrabbers wordt daar met geen woord over gerept. Ook ik besef amper dat de federale verkiezingen op kruissnelheid zitten, hoewel politiek me doorgaans mateloos weet te boeien. Maar mijn gedachten liggen elders, momenteel. Vandaag start ik mijn interviewronde en die brengt me meteen naar Calpe – een buurgemeente van mijn tijdelijke thuis.

Pastelleria Flandes

‘s Ochtends ontmoet ik er Mien Loyson en Krist Bardyn, die er samen Pastelleria Flandes runnen. De twee blijken echte spraakwatervallen te zijn. Of de verkiezingen hen interesseren, vraag ik. „De debatten zijn leuk om volgen, want zelfs kinderen maken minder snel ruzie”, glimlacht Krist. „Maar echt interesseren doet het ons niet, ook al omdat we met de Belgische overheid niet veel te maken hebben. Onze identiteitskaart buiten beschouwing gelaten.”

Flandrien aan de Costa Blanca

In de vooravond ontmoet ik oud-wielerprof Patrick Deneut, die sinds een goed jaar fietstochten in de Costa Blanca organiseert. En wat blijkt? De man heeft amper zijn thuisland de rug toegekeerd en hij valt haast uit de lucht wanneer we hem vertellen dat er vandaag een nieuwe regering wordt gekozen.

Spaans leren, Colombiaanse leren kennen

Ik sluit de dag af bij een Geluwse restauranthouder, die in één jaartje tijd de Spaanse taal onder de knie wilde krijgen, maar er ondertussen getrouwd is met een Colombiaanse schone en er een bloeiende zaak uit de grond heeft gestampt. Nadat de man – Franky Dobbels is de naam – mij een heerlijke steak tartare heeft voorgeschoteld, zet hij warempel een boompje op over onze vaderlandse politiek. „Maar stemmen heeft hij niet gedaan. “Daar heb ik niks meer mee te winnen”, klinkt het.

Echte Belgen wonen… in Spanje

Sire, u kan op uw beide oren slapen, uw vaderlandslievende landgenoten wonen dan wel niet in een van uw tien provincies, ze bestaan wel degelijk nog. Al vind je ze vandaag onder de Spaanse zon. Terug op mijn hotelkamer leer ik dat N-VA en, excuseer me het woordgebruik, bij uitbreiding Bart De Wever, de grootste is, Open VLD dringend gereanimeerd moet worden en good old Jean-Marie Dedecker zich stilaan mag gaan bezinnen in Westvleteren. Voor mij is het hoog tijd om onder de wol te kruipen.

Philippe Verhaest

Nog de hele week dagelijks op kw.be en de hele zomer van 2010 in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier