Benidorm Blog (1) : Co-piloterend richting Costa Blanca

Redactie KW

Een hele week vertoeft Philippe ‘Felipe’ Verhaest, redacteur voor Krant van West-Vlaanderen, aan de Spaanse costa van Benidorm, waar hij West-Vlamingen zoekt. Elke dag brengt hij verslag uit en vandaag krijgen jullie deel één te lezen.

Zaterdagnacht, iets na de klok van 3 uur. Mijn wekker maakt op dit ontiegelijk vroege uur een snerpend geluid – een bomvol stadion vuvuzela’s is er niks tegen -, maar de plicht roept. De IJzeren Vogel vertrekt binnen luttele uren vanuit Oostende richting Benidorm. Met ondergetekende aan boord. Een goeie drie uur na mijn veel te vroege ontwaken hang ik al in de lucht, op weg naar zon, zee, strand en – als we de clichés mogen geloven – stranden vol Vlaamse senioren en luidruchtige Engelsen. Ik ben razend benieuwd wat me te wachten staat.

In de cockpit

De vlucht richting Méditerraneo duurt een goeie twee uur en na een goed uur komt een bevallige stewardess me vragen of ik de piloot een goedendag wil zeggen. Blijkbaar wekken journalisten van Krant van West-Vlaanderen zelfs op 12.000 meter hoogte een zekere sympathie op. Ze moet me het aanbod geen tweede keer voorleggen, want voor ze het goed en wel beseft, sta ik al aan de deur van de cockpit. Een kinderdroom is about to be fulfilled! Ik vlei me neer en vergaap me aan de honderden knopjes en schakelaars in het toch wel piepkleine commandocentrum van deze stalen reus. Piloot Frank Baetens, een Knokkenaar die beroepshalve de halve wereld afvliegt, doet zijn uiterste best om vlieglijnen, codewoorden en steeds veranderende cijfertjes uit te leggen. Maar ik heb enkel oog voor het fan-tas-ti-sche zicht vanuit de cockpit.

Landen met Felipe

‘Wil je de landing met ons meemaken?’, vraagt hij plots. U zegt!? Een vliegende autobus met 300 inzittenden vanop de eerste rij de begane grond zien raken, dat kan niemand weigeren. Ik word prompt een eigen headset aangemeten en hoor Frank en zijn jongere collega, een sympathieke Gentenaar, in een vreemd taaltje communiceren met de controletoren van de luchthaven van Alicante. En zo land ik – toch voor een héél klein stukje – co-piloterend in Spanje. Mijn trip kan nu al niet meer stuk.

De obligatoire Benidorm Bastard-kar

Eens in het legendarische/wereldberoemde/beruchte (schrappen wat niet past) Benidorm worden de clichés deels bevestigd. De Engelsen houden langs het strand een minicompetitie ‘om-ter-grootste-bierbuik’ en brullen hun Three Lions nu al naar de finale van de wereldbeker. Wat die senioren betreft: uiteraard zijn ze er, maar het is niet zo dat zij het straatbeeld domineren, de obligatoire Benidorm Bastard-kar buiten beschouwing gelaten. Morgen – zondag – begin ik mijn Ronde van Benidorm en Omstreken, op zoek naar West-Vlamingen die hier wonen en werken. Hoe zij verkiezingszondag beleefden, leest u hier dinsdag!

Philippe Verhaest

Nog de hele week dagelijks op kw.be en de hele zomer van 2010 in Krant van West-Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.