Bellewaerde in shock nu het weer moet sluiten: “We laten dit niet zomaar passeren”

De poorten van Bellewaerde moeten opnieuw minstens voor enkele weken dicht. © belga
Tom Gheeraert

Directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde moest vanmorgen via de persconferentie vernemen dat pretparken weer moeten sluiten. “We waren geschokt! Dit is catastrofaal nadat we honderdduizenden euro’s geïnvesteerd hebben voor de halloweenperiode en extra veiligheidsmaatregelen. We laten dit niet zomaar passeren”, klinkt het.

“Dit is geen slecht nieuws, het is catastrofaal nieuws”, zegt een aangeslagen Stefaan Lemey, directeur van Bellewaerde. “Wij begrijpen deze beslissing niet en al zeker niet dat ze weer het onderscheid maken tussen dierentuinen en pretparken. Op wat baseren ze zich? Wij hebben serieus geïnvesteerd om het park open te doen, zodanig dat alle hygiënische en afstandsregels kunnen gerespecteerd worden. We hebben zelfs extra security ingezet, dus een pretparkbezoek is veilig en coronaproof. Blijkbaar gaat de federale overheid daar tegenin en beslissen zij heel abrupt dat we moeten sluiten. Dat is ongelofelijk! Dat is not done! Wij hebben kosten gemaakt om te kunnen openen.”

Amper steun

“Wij hebben welgeteld 14.000 euro steun gekregen de voorbije maanden. Evenveel als het café om de hoek dat een paar maanden gesloten was. We kregen enkel die hinderpremie. Wij zijn wel een bedrijf dat 200 voltijdse equivalenten tewerkstelt. Met enkel economische werkloosheid lossen we dat niet op. Wij hebben een zwaar verliesjaar en nu gaan ze ons nog een beetje dieper in de put duwen.”

“We hadden al 4.000 reservaties voor komend weekend”

“Het is belachelijk en ook een heel slecht signaal naar aandeelhouders en eigenaars van pretparken. Dit zal niet helpen om toekomstige investeringen naar België te halen. Men neemt zomaar beslissingen die uit de lucht vallen, bedrijven worden gesloten zonder een reden te geven. Dat is onbegrijpelijk en wij zullen daar toch proberen een stokje voor te steken. We kunnen voorlopig alleen maar ondergaan, maar we laten dit niet zomaar passeren. We zijn ons aan het informeren over wat we kunnen doen en trachten een overleg in te plannen via de sector.”

Directeur Stefaan Lemey stelde twee weken geleden nog trots het coronaproof halloweenconcept van Bellewaerde voor.
Directeur Stefaan Lemey stelde twee weken geleden nog trots het coronaproof halloweenconcept van Bellewaerde voor.© TOGH

Net zoals iedereen moest Bellewaerde het nieuws vernemen via de persconferentie vrijdagochtend. “Vooraf hadden we nul komma nul signalen gekregen. Wij waren geschokt! Normaal zouden wij dit weekend openen. Morgen! Wij zijn volop het personeel aan het verwittigen, er zijn stocks, dat heeft een enorme impact… Halloween is sowieso een belangrijke periode voor Bellewaerde. Wij gingen uiteraard niet het aantal bezoekers hebben van een normaal jaar, maar we gingen rendabel kunnen openen. Tot deze morgen hebben we nog tickets verkocht. We hadden al 4.000 reservaties voor komend weekend. Die mensen zullen we moeten teleurstellen en een oplossing voor hen zoeken. We gaan daarvoor nu nog moeten extra mensen inzetten. Kortom, nu gaan we weer zwaar verlies lijden. Dat komt er nog eens bij en wij krijgen niets van steun.”

“Wij zijn veilig”

“Het is toch duidelijk dat dit beslissingen zijn die niet doordacht gebeuren, zonder onze sector te raadplegen? Men zou bijvoorbeeld beter per regio werken, zoals in Duitsland. Er is ook niemand besmet geraakt in ons park, ook niet bij het personeel. Wij zijn veilig. Punt. Ook bezoekers hebben dat getuigd via berichten en in de pers. Er is geen enkele reden om ons zo acuut en abrupt te sluiten. Het is rampzalig!” Een schamele troost is dat het er voorlopig op lijkt dat het aquapark niet hoeft te sluiten. “Voor zover er nog zekerheden zijn in de land”, besluit Stefaan Lemey.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.