Beleidsversnippering hindert bestrijding milieuvervuiling op zee niet

Redactie KW

De versnippering van de bevoegdheden en operationele diensten die instaan voor de bestrijding van milieuverontreiniging op zee en op de stranden, hindert de werkzaamheden niet. Dat is de conclusie die donderdag werd getrokken tijdens een bezoek van federaal minister voor Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open vld) en staatssecretaris voor Noordzeebeleid Etienne Schouppe (CD&V) aan de Civiele Bescherming in Jabbeke en een demonstratie van het materiaal in Oostende.

De samenwerking tussen de Civiele Bescherming en het
Directoraat-Generaal Leefmilieu bij de bestrijding van accidentele
vervuiling op zee en aan de kust bestaat al sinds 2003. In 2005 werd de structuur uitgebreid naar de Kustwacht. De Civiele Bescherming levert de manschappen en logistieke bijstand, terwijl de typische bestrijdingsmiddelen ter beschikking gesteld worden door het Directoraat-Generaal Leefmilieu. Het materiaal bevindt zich bij de Civiele Bescherming in Jabbeke.

“Tijdens de voorbije jaren hebben we nooit ruzie gemaakt en was er geen enkel conflict tussen de verschillende diensten die voor de
bestrijding instaan”, verklaarde Jan Tavernier van het Directoraat-Generaal Leefmilieu aan Turtelboom en Schouppe.

In 2008 werden 84 interventies uitgevoerd met het materiaal, waarvan 54 keer in het binnenland. Het gaat om drijvende dammen, gespecialiseerde pompen om olie van het water te verwijderen, containers om de vervuilende stoffen in op te bergen en weg te brengen, enz. De investering van het materiaal bedroeg 3 miljoen euro. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.