Beeld in Brugse Sint-Salvatorskathedraal moet herinneren aan seksueel misbruik

Redactie KW

Esse est percipi (zijn is waargenomen worden) is de titel van het poëtisch witglazen beeld dat zaterdagmorgen onthuld werd in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. Het beeld zal altijd herinneren aan de enorme dreun die het geloof gekregen heeft door het seksueel misbruik in de kerk.

Het kunstwerk, dat geplaatst werd in de doopcel, toont een doopkleed, het teken van onschuld en vertrouwen. Met ingetogen schoonheid geeft het vorm aan het verlangen om ooit geheeld te worden, iets wat de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk nooit meer zullen kunnen ervaren. Dat was te horen in de pakkende en moedige getuigenissen van verschillende slachtoffers. Het was Rik Devillé, de voorzitter van de Werkgroep Mensenrechten in de kerk (WMK), die ceremonie leidde. Hij was bijzonder blij met het gebaar van Mgr. Jozef De Kesel, die de toelating gaf om het beeld in de Brugse kathedraal te plaatsen. “We kregen op verschillende andere plaatsen een nee, en een nee maar, maar in Brugge was het onmiddellijk ja”, vertelt Devillé. “Symbolisch kan het ook tellen. Het was na de ontdekking van het misbruik van de Brugse ex-bisschop Vangheluwe dat de bom barstte binnen én buiten de kerk.”

Voor gesloten deur

De hel waarin de slachtoffers moeten leven blijkt voor sommige, te zwaar om dragen, getuige de zelfmoorden. ‘Gruwel en alle schaamte voorbij’ klonk het in een getuigenis. En ook: elke schadevergoeding is een aalmoes. Anderen proberen met hun verhaal mensen aan te zetten tot spreken. Zo ook Linda Opdebeeck, voorzitster van Werkgroep Mechelen-Brussel. “Vergeven kan ik niet, hij heeft nooit toegegeven wat er gebeurd is. ‘Het was zo erg niet’ zei hij.”

Gert Verstraete uit Poperinge verloor zijn broer aan zelfmoord na misbruik door een leraar godsdienst. “Zijn dood verwerken was zeer moeilijk, maar daarna kwam de lijdensweg die we moesten afleggen om erkenning te krijgen voor het leed dat hem is aangedaan.” Zij hebben aan vele kerkelijke deuren geklopt, maar geen gehoor gevonden. Pas met de nieuwe bisschop in Brugge kregen ze voor het eerst het gevoel dat ze gehoord werden. Mgr. De Kesel bekende dat hij veel heeft moeten leren sinds zijn aanstelling. “Ik werd onmiddellijk geconfronteerd met de problematiek. We proberen de bladzijde om te draien.”

(AV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, Brugsch Handelsblad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.