Babylijkje in appartement: “Vrouw wist niet dat ze zwanger was”

Redactie KW

De raadkamer in Brugge moet dinsdag beslissen of de 24-jarige Lieselot D. een maand langer wordt opgesloten. Eind augustus werd in een appartement in Oostende een babylijkje gevonden. De vrouw wordt beschuldigd van kindermoord. Volgens haar advocaat Koen Vandenberghe is deze kwalificatie te zwaar. De vrouw zou niet geweten hebben dat ze zwanger was.

De bevalling dateert van 21 op 22 augustus in de kelder van een appartementsgebouw langs de Koningsstraat in Oostende. De vrouw woonde daar sinds januari met haar nieuwe vriend. “De vrouw verklaart dat ze niet wist dat ze zwanger was”, vertelt Vandenberghe. “Ze voelde plots dat ze aan het bevallen was en trok daarom naar de kelder. Daar heeft ze het kind gebaard”, zegt de advocaat. Het kind begon niet direct te wenen en toen de jonge vrouw de lift hoorde, raakte zij in paniek. Uiteindelijk legde ze het kind in een emmer.

Volgens de advocaat gebeurde alles in het donker. “De kelderverlichting werkt in het appartementsgebouw met een timer. Telkens als het licht doofde, moest ze opnieuw op de schakelaar drukken. Dat was volgens haar zeer vermoeiend.”

Het duurde tot 25 augustus voor het babylijkje werd ontdekt. Volgens het Brugse parket leefde het kind bij de geboorte. De verklaringen van de moeder worden nu afgetoetst aan de vaststellingen. Enkele dagen na de vondst van het lijkje, gaf ook de 24-jarige vrouw vrijwillige een DNA-staal af. Haar DNA kwam voor op het keukenpapier dat op de baby werd gevonden.

De beschuldigde is volgens haar advocaat al twee jaar op de dool. Ze is geboren in Aalst, maar heeft nog weinig contact met haar ouders. Ze kende de jongste twee jaar drie adressen. Laatst was ze ingeschreven in Brugge, maar daar is ze ook ambtshalve afgeschreven. De nieuwe vriend van de vrouw is vrijdag langdurig ondervraagd. Hij zou hebben liggen slapen op het moment van de bevalling.

De man verklaarde dat hij niet van de zwangerschap op de hoogte was. De vriend mocht na de ondervraging van de onderzoeksrechter beschikken.

Advocaat Vandenberghe stelt dat de huidige kwalificatie “kindermoord” te zwaar is. “Ook doodslag betwist ik”, zegt meester Vandenberghe.

De beslissing van de raadkamer wordt in de loop van de voormiddag verwacht. Het Brugse parket weigert in afwachting elk commentaar. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.